Kultura Vesti Zrenjanin

Sedma likovna kolonija u prostorijama kompanije “Um-Ing”

likovna kolonija um-ing

Likovna kolonija, koja se već tradicionalno organizuje u prostorijama zrenjaninske kompanije „Um-Ing“, otvorena je danas, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

 

Likovna kolonija i ove godine je okupila eminentne umetnike sa prostora Zrenjanina, ali i šire banatske regije. Učesnici su zalaganjem i trudom uneli u galerijski fond veliki broj vrednih radova.

 

PROČITAJTE JOŠ: Rekonstrukcija srednjovekovnog ratnika pred zrenjaninskom publikom

 

Sedma po redu kolonija protekla je bez njenog utemeljitelja, poznatog i cenjenog zrenjaninskog slikara Slavka Konculova, koji je preminuo. Na otvaranju manifestacije mu je minutom ćutanja odata počast.

 

 

Likovna kolonija i ove godine okupila eminentna imena

 

Na ovogodišnjoj koloniji, inače, učestvovao je akademski slikar Rudolf Brkić, čovek koji ceo svoj život posvećeno slika i radi. On zaslužuje epitet izvrsnog pedagoga i umetnika, a redovan je učesnik ove kolonije.

 

Redovni učesnici su i poznati slikar Viorel Flora, koji je ceo radni vek proveo u pozorištu kao scenograf i dizajner, zatim Aleksandar Kačar, nosilac brojnih međunarodnih priznanja, pa Branko Đukić, koji je kroz „Stripolis“ uspeo da okupi veliki broj umetnika. Tu su i Marijan Baroš, koji je radni vek proveo u Savremenoj galeriji Zrenjanin, pa Dragan Hajrović, predavač na Likovnoj akademiji u Novom Sadu, i njegova supruga Irena Hajrović.

 

Među učesnicima ove godine su i Javor Rašajski iz Vršca, zatim Maja Jurić, koja je uspešna u slikanju cveća, i Violeta Caprđa, umetnica iz Banatskog Novog Sela, koja ima svoju galeriju.

 

Ove godine dodeljene su i povelje za životno delo i posvećenost likovnoj umetnosti. Laureati su Rudolf Brkić, Javor Rašajski, Marijan Baroš, Viorel Flora, Aleksandar Kačar i posthumno Slavko Konculov. Vlasnik kompanije „Um-Ing“ Borislav Umićević i privrednici Budimir Jovanović i Goran Nešić dobitnici su povelja za nesebičan doprinos likovnoj umetnosti.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM