• Roman Uglješe Šajtinca „Koljka i Sašenjka“ u širem izboru za NIN-ovu nagradu

    Zrenjaninski književnik Uglješa Šajtinac i njegov roman „Koljka i Sašenjka“, u izdanju „Arhipelaga“, našli su se u širem izboru za NIN-ovu nagradu.   Članovi žirija, Teofil Pančić, Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, načinili su prvu selekciju za NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine. Od ukupno 177 romana primljenih na konkurs, odabran […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Roman Uglješe Šajtinca „Koljka i Sašenjka“ u širem izboru za NIN-ovu nagradu

    Zrenjaninski književnik Uglješa Šajtinac i njegov roman „Koljka i Sašenjka“, u izdanju „Arhipelaga“, našli su se u širem izboru za NIN-ovu nagradu.

     

    Članovi žirija, Teofil Pančić, Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, načinili su prvu selekciju za NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine. Od ukupno 177 romana primljenih na konkurs, odabran je 31 koji je ušao u širi izbor. Među njima je i roman „Koljka i Sašenjka“ Uglješe Šajtinca.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Vaskrsija Kovačević je vanserijski talenat: U muzičkim vodama od treće godine života

     

    Uži izbor biće objavljen 12. januara, a članovi žirija saopštiće ime dobitnika NIN-ove nagrade 23. januara.

     

    Posle dve čitane i nagrađivane knjige priča i više od deset godina posle romana „Sasvim skromni darovi“, koji je objavljen u nekoliko izdanja i za koji je autor dobio Evropsku nagradu za književnost, Uglješa Šajtinac je napisao roman „Koljka i Sašenjka“, neobičnu i nesvakidašnju knjigu u kojoj se pripoveda o savremenoj banatskoj svakodnevici u kojoj se u svesti dvoje junaka neprestano ukazuju dve privilegovane figure.

     

    Jedna je iz intimnog okruženja, to je nedavno preminuli rođak Koljka, iza koga su ostale stvari i uspomene. Drugo je Sašenjka, u kome čitaoci odmah prepoznaju velikog ruskog pisca Aleksandra Puškina.

     

    Iako odsutni iz stvarnosti, i Koljka i Sašenjka su deo razgovora, ličnih i čitalačkih iskustava, onih prema kojima se meri svakodnevni život.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Dramski pisac, pripovedač i romansijer Uglješa Šajtinac rođen je 1971. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija. Predstave po dramama Uglješe Šajtinca, osim u srpskim, igrane su i u britanskim i američkim pozorištima.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura