• Radovi sa 41. susreta akvarelista još nekoliko dana u Izložbenom salonu

    Svega još nekoliko dana naši sugrađani imaju priliku da posete salon Savremene galerije Zrenjanin i pogledaju izložbu radova sa 41. susreta akvarelista. Podsetimo, izložba traje do 29. oktobra.   U nesvakidašnjim uslovima, sve diktirano aktuelnim ograničenjima u borbi protiv pandemije, tradicija je održana i ove godine, i u pogledu okupljanja umetnika u Ečki, i kod […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Radovi sa 41. susreta akvarelista još nekoliko dana u Izložbenom salonu

    Svega još nekoliko dana naši sugrađani imaju priliku da posete salon Savremene galerije Zrenjanin i pogledaju izložbu radova sa 41. susreta akvarelista. Podsetimo, izložba traje do 29. oktobra.

     

    U nesvakidašnjim uslovima, sve diktirano aktuelnim ograničenjima u borbi protiv pandemije, tradicija je održana i ove godine, i u pogledu okupljanja umetnika u Ečki, i kod izlaganja njihovih radova na uvid publici. Na poziv selektorke 41. Susreta akvarelista, višeg kustosa Slavice Popov, u Ečki su inspiraciju tražili i ostavili radove Goran Bačevac, Irena Kovač, Andrea Dramićanin, Nikola Radosavljević i Boris Lukić.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Sedma likovna kolonija u prostorijama kompanije “Um-Ing”

     

    – Iako u donekle izmenjenom konceptu, očuvan je smisao održavanja kolonija, prvenstveno kao interakcija između umetnika, te umetnika i novog okruženja. U duhu savremenih umetničkih kretanja, odabrani umetnici sa lakoćom upotrebljavaju različite medije u svom izražavanju i stvaralaštvu – govori za portal zrenjaninski.com Slavica Popov.

     

    Nisu im strane ni tradicionalne likovne tehnike, konkretno u ovom slučaju akvarel.

     

    – Na ovoj postavci izloženi su akvareli u kojima se prepoznaju ključne karakteristike te tehnike, blistavost, lazur, spontanost i prozračnost. Radovi su veoma prijemčivi oku posmatrača. U njima provejava šarm spontanosti i ističe se svežina izvođenja svojstvena akvarelu. Pri tome su umetnici posvećeni različitim ličnim i univerzalnim temama – navodi Popov.

     

    radovi sa 41. susreta akvarelista

     

    Predstavljamo učesnike 41. susreta akvarelista

     

    Dvoje najmlađih učesnika ovogodišnjeg susreta akvarelista i izložbe su Gorana Bačevac i Irena Kovač.

     

    Gorana Bačevac (Beograd, 1992) završila je master akademske studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je nagrade za crtež „Stevan Knežević“ 2017. godine. Najčešće se izražava kroz crtež, instalaciju ili skulpturu. Samostalno je izlagala u Beogradu i bila je učesnik grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Na izložbi je predstavljena serijom akvarela na papiru, koji su svojevrsna zbirka uličnih poruka i zabeleški.

     

    – To su mali intimni portali čiji autor je neidentifikovan. U postupku arhiviranja ovih uličnih zabeleški koristim akvarel tehniku, čija nežnost, fluidnost i lepršavost naglašavaju intimnost prikaza – kaže Gorana Biševac.

     

    Irena Kovač (Kikinda, 1992) diplomirala je 2015. na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Nagrađena je za najuspešniji rad iz umetničke discipline „Slikanje“ i bila je stipendistkinja Fonda za mlade talente Republike Srbije. Do sada je imala više samostalnih i kolektivnih izložbi i dobitnica je više nagrada. Koristi se kolažom, tradicionalnom slikom, prostornom, video i audio instalacijom. Na izložbi su izloženi njeni radovi sa vodom, neispravnom za piće, kao ključnom temom, sa svim pratećim efektima.

     

    Andrea Dramićanin (Beograd, 1990) završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku vajarstva, a poslednji semestar master studija u Parizu, kao stipendista Vlade Francuske. Izlagala je u Beogradu i inostranstvu, a dobitnica je više nagrada. U njenom likovnom izrazu preovlađuje cinični pogled na položaj žena u društvu. Na zrenjaninskoj izložbi predstavljena je sa dve serije akvarela, naslovljenih po muzičkim hitovima.

     

    Među učesnicima i Boris Lukić i Nikola Radosavljević

     

    Boris Lukić (Sarajevo, 1985) magistrirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U dosadašnjoj umetničkoj karijeri koristio je sve medijske izraze, od slikarstva i skulpture, do crteža i kombinovanih medija. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama širom sveta. Predstavljen je radovima iz grupe „Smrt od ruke naroda“, na kojima je lobanja dominantni simbol.

     

    Nikola Radosavljević (Užice, 1991) master studije završio je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, atelje grafika i knjiga. Doktorirao je na istom fakultetu ove godine. Dobitnik je više od dvadeset nagrada za grafiku i crtež. Učesnik je više od 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, i 35 samostalnih. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Predstavljen je na izložbi radovima pod nnazivom „Kakav otac, takav sin“, u kojima se bavi preispitivanjem elemenata nasleđa, na relaciji roditelj – dete.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura