• Radivoj Šajtinac dobitnik Nagrade za moderni umetnički senzibilitet

    Književnik iz Zrenjanina Radivoj Šajtinac je 28. laureat Nagrade za moderni umetnički senzibilitet, saopštio je Upravni odbor Fonda „Todor Manojlović“, koji i dodeljuje ovu nagradu. Fond je, inače, osnovala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina.   Nagrada za moderni umetnički senzibilitet za 2019. godinu Šajtincu je dodeljena jednoglasno. O dobitniku nagrade odlučivao je Upravni odbor koji […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Radivoj Šajtinac dobitnik Nagrade za moderni umetnički senzibilitet

    Književnik iz Zrenjanina Radivoj Šajtinac je 28. laureat Nagrade za moderni umetnički senzibilitet, saopštio je Upravni odbor Fonda „Todor Manojlović“, koji i dodeljuje ovu nagradu. Fond je, inače, osnovala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina.

     

    Nagrada za moderni umetnički senzibilitet za 2019. godinu Šajtincu je dodeljena jednoglasno. O dobitniku nagrade odlučivao je Upravni odbor koji čine predsednik Nenad Šaponja i članovi Petar Arbutina, Gojko Tešić, Vasa Pavković i Milan Bjelogrlić.

     

    „Aktivno učestvujući nekoliko decenija na književno-umetničkoj sceni Srbije kao pesnik i prozni pisac, Radivoj Šajtinac je ostvario izrazito moderno i respektabilno književno delo. Ono je na jasnom tragu poetike Todora Manojlovića. Raznovrsnost i bogatstvo književnosti koju je stvorio ističu ga kao jednu od izrazito individualnih pojava u srpskoj književnosti na kraju prošlog i početku ovog veka. U pesničkom i proznom delu Radivoja Šajtinca skladno se prožimaju i dopunjuju odnos prema lokalnim i univerzalnim principima stvaranja. Svako njegovo novo delo je istovremeno jasan i nedvosmislen izazov tradiciji. To ga je preporučilo za 28. laureata Nagrade za moderni umetnički senzibilitet“, navodi se u obrazloženju odluke.

     

    Radivoj Šajtinac jedan je od osnivača časopisa „Ulaznica“

     

    Radivoj Šajtinac je rođen 1949. godine u Zrenjaninu. Posle završene gimnazije u rodnom gradu, studirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

     

    Piše poeziju, prozu, književnu i likovnu kritiku, bavi se dramaturgijom, a i prevodi s ruskog i engleskog jezika. Bio je jedan od osnivača i dve decenije glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost i kulturu „Ulaznica“.

     

    Pročitajte još: LETO U GRADU: Pozorišne predstave u atrijumu Narodnog muzeja

     

    Nagrada za moderni umetnički senzibilitet se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića.

     

    Nagrada će laureatu biti dodeljena na svečanosti u petak, 19. juna, s početkom u 12 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura