Kultura Vesti Zrenjanin

Radivoj Šajtinac dobitnik Nagrade Fonda „Todor Manojlović“ za 2019.

radivoj šajtinac dobitnik nagrade fonda todor manojlović

Književnik iz Zrenjanina Radivoj Šajtinac dobitnik je Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“ za 2019. godinu.

 

Na sednici Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“, održanoj u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, članovi Upravnog odbora Fonda su ovu odluku doneli jednoglasno.

 

Članovi UO Fonda su predsednik Nenad Šaponja (pesnik, esejista i kritičar) i članovi: Petar Arbutina (književnik i kritičar), Gojko Tešić (profesor, književni istoričar, esejista, bibliograf), Vasa Pavković (književnik i književni kritičar) i upravitelj Fonda, Milan Bjelogrlić (direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”).

 

Nagrada Radivoju Šajtincu, 28. po redu laureatu, biće dodeljena tokom narednih meseci, u Zrenjaninu.

 

„Aktivno učestvujući nekoliko decenija na književno-umetničkoj sceni Srbije kao pesnik i prozni pisac, Radivoj Šajtinac je ostvario izrazito moderno i respektabilno književno delo, na jasnom tragu poetike Todora Manojlovića. Raznovrsnost i bogatstvo književnosti koju je stvorio Radivoj Šajtinac ističu ga kao jednu od izrazito individualnih pojava u srpskoj književnosti na kraju prošlog i početku ovog veka. U pesničkom i proznom delu Radivoja Šajtinca skladno se prožimaju i dopunjuju odnos prema lokalnim i univerzalnim principima stvaranja. Svako njegovo novo delo je istovremeno jasan i nedvosmislen izazov tradiciji. To ga je preporučilo za 28. laureata Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“, navodi se u obrazloženju odluke.

 

Pročitajte još: Nova knjiga pesama Radovana Vlahovića „Bdenje nad smislom“

 

Radivoj Šajtinac je rođen 1949. godine u Zrenjaninu. Posle završene gimnazije u rodnom gradu, studirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

 

Piše poeziju, prozu, književnu i likovnu kritiku, bavi se dramaturgijom, a i prevodi s ruskog i engleskog jezika. Bio je jedan od osnivača i dve decenije glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost i kulturu „Ulaznica“.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM