• Putujuće dečje pozorište „Zvezdica“ želi da stigne do svakog mališana

    Zrenjaninsko dečje pozorište „Zvezdica“ ni ovog leta nema pauzu. Glumci „Zvezdice“ igraju svuda gde ih pozovu. Jer, zato je ovo putujuće dečje pozorište i nastalo davne 1995. godine. Nastalo je da bi predstave stigle do svakog mališana, do svakog mesta koje nije na ruti velikih teatara.   – Član lutkarskog ansambla Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Putujuće dečje pozorište „Zvezdica“ želi da stigne do svakog mališana

    Zrenjaninsko dečje pozorište „Zvezdica“ ni ovog leta nema pauzu. Glumci „Zvezdice“ igraju svuda gde ih pozovu. Jer, zato je ovo putujuće dečje pozorište i nastalo davne 1995. godine. Nastalo je da bi predstave stigle do svakog mališana, do svakog mesta koje nije na ruti velikih teatara.

     

    – Član lutkarskog ansambla Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ postala sam 1985. godine. Još tada sam, kao mlada glumica, volela gostovanja u malim mestima u okolini, iako je to bilo teže nego igranje u našoj sali – priča za portal zrenjaninski.com Tatjana Reljin, idejni tvorac i glavni organizator u pozorištu „Zvezdica“, ali i osoba koja radi odabir tekstova, adaptaciju, piše tekstove i songove.

     

    Tatjana je sve do 2000. radila uporedo u pozorištu „Toša Jovanović“, a od te godine se potpuno posvetila „Zvezdici“.

     

    PROČITAJTE JOŠ: KUD “Pionir” neizostavan deo mnogobrojnih letnjih manifestacija (Foto)

     

    – Želela sam da budem bliža deci, da vidim njihova lica, da znam za koga igram, što u velikoj sali nije uvek moguće. Kad sam savladala tajne lutkarstva, predložila sam koleginici Ireni Tot da osnujemo putujuće dečje pozorište, a da ne trpi naše angažovanje u matičnoj kući. Posle nekog vremena i dugog kolebanja, Irena je pristala. Osim nas dve, u putujućem pozorištu su tada radili i Karolj Izele, Eržebet Peči, kasnije i Hajnalka Kovač, kao alternacija – priča naša sagovornica.

     

    dečje pozorište zvezdica
    Foto: Dečje pozorište „Zvezdica“

     

    Od 2017. do danas „Zvezdica“ ima dvoje glumaca

     

    Od osnivanja do 2000. godine predstave su se radile na srpskom i na mađarskom jeziku. Kasnije se „Zvezdici“ priključio Daniel Kovačević, glumac drame u Narodnom pozorištu.

     

    – Od 2017. do danas „Zvezdica“ ima dvoje glumaca. Osim mene, tu je i moj kolega Miljan Vuković, takođe glumac dramske scene. Sa nama je i tehničar, bez čije pomoći ne bismo bili u stanju da odigramo preko 150 predstava godišnje. Posao oko organizacije radim sama, kao i odabir tekstova, adaptaciju, pisanje tekstova i songova. Saradnici su nam ljudi sa kojima već godinama sarađujemo. To su Blagovesta Vasileva, koja je zadužena za izradu lutaka i scenografije, i kompozitor Vladimir Agić Aga. To je tim koji odlično razume naše želje i potrebe i svojim talentima doprinosi finalnom delu posla, na čemu smo im neizmerno zahvalni – naglašava Tatjana Reljin.

     

    dečje pozorište zvezdica
    Foto: Dečje pozorište „Zvezdica“

     

    Svake godine dve premijere

     

    Dečje pozorište „Zvezdica“ nastupa u teatrima i kulturnim centrima širom Srbije. Gde ne postoji tako nešto, pozorište nastupa u osnovnim školama i vrtićima.

     

    – Svake godine pripremamo dve premijere, uključujući i novogodišnji program. Uključeni smo i u programe letnjih manifestacija širom Srbije. Praktično, naše pozorište nema pauzu, ni letnju ni zimsku – kaže Tatjana.

     

    Gde god da je „Zvezdica“ stigla, reakcije mališana su bile odlične.

     

    – Razlog što ovoliko dugo trajemo jeste radost dece koja uživaju u lutkarskoj predstavi, i to tamo gde je predstava za decu retkost. Zaista se ne zna ko je srećniji, mališani ili mi – ističe Tatjana.

     

    Od 150 predstava koje su do sada izašle iz putujućeg dečjeg pozorišta „Zvezdica“, njoj je teško da izdvoji onu koja joj je najdraža.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – To je uvek nova koju pripremamo i onda igramo. Zaista. Mnogo truda treba da se rodi nova predstava, pogotovo mnogo ljubavi i strpljenja. Ali, ako me pitate za najdražu u matičnom pozorištu, sa najlepšim emocijama sećam se predstave „Drveni patak“. Davno smo je igrali. Na žalost, nije dugo bila na repertoaru. Tu predstavu je režirao Srboljub Lule Stanković, u čijim sam predstavama kao glumica najviše i uživala – završava razgovor za portal zrenjaninski.com Tatjana Reljin.

     

    dečje pozorište zvezdica
    Foto: Dečje pozorište „Zvezdica“

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura