Kultura Vesti Zrenjanin

Putujuće dečje pozorište „Zvezdica“ želi da stigne do svakog mališana

dečje pozorište zvezdica
Foto: Dečje pozorište "Zvezdica"

Zrenjaninsko dečje pozorište „Zvezdica“ ni ovog leta nema pauzu. Glumci „Zvezdice“ igraju svuda gde ih pozovu. Jer, zato je ovo putujuće dečje pozorište i nastalo davne 1995. godine. Nastalo je da bi predstave stigle do svakog mališana, do svakog mesta koje nije na ruti velikih teatara.

 

– Član lutkarskog ansambla Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ postala sam 1985. godine. Još tada sam, kao mlada glumica, volela gostovanja u malim mestima u okolini, iako je to bilo teže nego igranje u našoj sali – priča za portal zrenjaninski.com Tatjana Reljin, idejni tvorac i glavni organizator u pozorištu „Zvezdica“, ali i osoba koja radi odabir tekstova, adaptaciju, piše tekstove i songove.

 

Tatjana je sve do 2000. radila uporedo u pozorištu „Toša Jovanović“, a od te godine se potpuno posvetila „Zvezdici“.

 

PROČITAJTE JOŠ: KUD “Pionir” neizostavan deo mnogobrojnih letnjih manifestacija (Foto)

 

– Želela sam da budem bliža deci, da vidim njihova lica, da znam za koga igram, što u velikoj sali nije uvek moguće. Kad sam savladala tajne lutkarstva, predložila sam koleginici Ireni Tot da osnujemo putujuće dečje pozorište, a da ne trpi naše angažovanje u matičnoj kući. Posle nekog vremena i dugog kolebanja, Irena je pristala. Osim nas dve, u putujućem pozorištu su tada radili i Karolj Izele, Eržebet Peči, kasnije i Hajnalka Kovač, kao alternacija – priča naša sagovornica.

 

dečje pozorište zvezdica
Foto: Dečje pozorište „Zvezdica“

 

Od 2017. do danas „Zvezdica“ ima dvoje glumaca

 

Od osnivanja do 2000. godine predstave su se radile na srpskom i na mađarskom jeziku. Kasnije se „Zvezdici“ priključio Daniel Kovačević, glumac drame u Narodnom pozorištu.

 

– Od 2017. do danas „Zvezdica“ ima dvoje glumaca. Osim mene, tu je i moj kolega Miljan Vuković, takođe glumac dramske scene. Sa nama je i tehničar, bez čije pomoći ne bismo bili u stanju da odigramo preko 150 predstava godišnje. Posao oko organizacije radim sama, kao i odabir tekstova, adaptaciju, pisanje tekstova i songova. Saradnici su nam ljudi sa kojima već godinama sarađujemo. To su Blagovesta Vasileva, koja je zadužena za izradu lutaka i scenografije, i kompozitor Vladimir Agić Aga. To je tim koji odlično razume naše želje i potrebe i svojim talentima doprinosi finalnom delu posla, na čemu smo im neizmerno zahvalni – naglašava Tatjana Reljin.

 

dečje pozorište zvezdica
Foto: Dečje pozorište „Zvezdica“

 

Svake godine dve premijere

 

Dečje pozorište „Zvezdica“ nastupa u teatrima i kulturnim centrima širom Srbije. Gde ne postoji tako nešto, pozorište nastupa u osnovnim školama i vrtićima.

 

– Svake godine pripremamo dve premijere, uključujući i novogodišnji program. Uključeni smo i u programe letnjih manifestacija širom Srbije. Praktično, naše pozorište nema pauzu, ni letnju ni zimsku – kaže Tatjana.

 

Gde god da je „Zvezdica“ stigla, reakcije mališana su bile odlične.

 

– Razlog što ovoliko dugo trajemo jeste radost dece koja uživaju u lutkarskoj predstavi, i to tamo gde je predstava za decu retkost. Zaista se ne zna ko je srećniji, mališani ili mi – ističe Tatjana.

 

Od 150 predstava koje su do sada izašle iz putujućeg dečjeg pozorišta „Zvezdica“, njoj je teško da izdvoji onu koja joj je najdraža.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– To je uvek nova koju pripremamo i onda igramo. Zaista. Mnogo truda treba da se rodi nova predstava, pogotovo mnogo ljubavi i strpljenja. Ali, ako me pitate za najdražu u matičnom pozorištu, sa najlepšim emocijama sećam se predstave „Drveni patak“. Davno smo je igrali. Na žalost, nije dugo bila na repertoaru. Tu predstavu je režirao Srboljub Lule Stanković, u čijim sam predstavama kao glumica najviše i uživala – završava razgovor za portal zrenjaninski.com Tatjana Reljin.

 

dečje pozorište zvezdica
Foto: Dečje pozorište „Zvezdica“

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.