Kultura Vesti Zrenjanin

Prva horska radionica dirigenata Srpske horske asocijacije

prva horska radionica dirigenata

Prva horska radionica dirigenata, u organizaciji Srpske horske asocijacije, održana je proteklog vikenda u Sremskim Karlovcima.

 

U njenom radu učestvovalo je trideset horskih dirigenata iz Srbije, među kojima i pet iz Zrenjanina – Tatjana Ivanica, Aniko Gardinovački, Vilma Dutina, Senka Milisavljević i Zorica Kozlovački.

 

Radionicu je organizovala Tamara Adamov Petijević, potpredsednica Srpske horske asocijacije. Horska radionica je imala za cilj pripremu, audio i video snimanje i koncertno izvođenje horskih kompozicija srpskih autora.

 

Program radionice osmislio je Miloje Nikolić, umetnički rukovodilac Hora dirigenata. Koncept horskog programa kojim se bavio Hor dirigenata bio je posvećen jubilejima i godišnjicama koje se obeležavaju ove godine.

 

prva horska radionica dirigenata

 

Povodom 130 godina od rođenja kompozitora Koste Manojlovića, izvedena je kompozicija “Žitejskoje more” iz Opela u e-molu.

 

U znak 120 godina od rođenja kompozitora Marka Tajčevića, izvedena je je kompozicija “Iže heruvimi”, a povodom 100 godina od rođenja kompozitora Borivoja Simića, izvedene su njegove Prve rukoveti.

 

PROČITAJTE JOŠ: Tri vokalna ansambla ostvarila odlične rezultate na festivalu u Bijeljini

 

Program je dopunjen duhovnim i svetovnim kompozicijama drugih srpskih autora i izveden i snimljen u Sabornoj crkvi Svetog Nikole i svečanoj sali Karlovačke gimnazije.

 

– Ovi susreti su dragoceni za naše stručno usavršavanje. Upoznajemo se sa novom horskom literaturom i načinom rada drugih dirigenata. Proširujemo svoje znanje i učestvujemo u planiranju aktivnosti Srpske horske asocijacije. Ove godine je posebno bila aktuelna tema kako su dirigenti u različitim sredinama organizovali rad svojih ansambala u skladu sa važećim merama zaštite od virusa kovid -19 – izjavile su zrenjaninske dirigentkinje.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM