Kultura Vesti Zrenjanin

Promocija knjige „Sabor junaka“ koju je priredio Petar Žebeljan

sabor junaka

Promocija knjige „Sabor junaka: preci, naši oslobodioci iz vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka“, koju je priredio Petar Žebeljan, biće održana u četvrtak, 3. oktobra, od 12 časova, u velikoj sali Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“. Knjigu je objavila izdavačka kuća „Laguna“.

 

Kako je najavljeno, knjigu „Sabor junaka“ će predstaviti priređivač Petar Žebeljan i istoričari Milan Radaković, Jovan Janjić i Miodrag Cvetić.

 

Srbija je mala zemlja u kojoj su živeli veliki ljudi. Sećanja na njih čuvaju se u dragocenim pisanim dokumentima i književnim delima. Ali i u bogatom narodnom stvaralaštvu, posebno u epskim pesmama. Međutim, generacije koje dolaze sve ređe posežu za tim izvorima. A oni nam pružaju dragocen nauk o tome kako kroz život valja uspravno ići i svojim delanjem biti odgovoran prema onima koji uz nas stasavaju ili će doći posle nas. Otuda knjiga „Sabor junaka“. Knjiga je namenjena mladima, ali i svima koji požele da saznaju ponešto iz naše bogate i burne prošlosti. Pre svega iz vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka. U njoj se nalaze priče o slavnim ličnostima, ali i onim manje poznatim, čija nas dela ispunjavaju divljenjem. U knjizi ima uzvišenih primera junaštva i primera gostoljublja, istinoljublja, velikodušnosti, milosrđa, kao i umnih reči nepismenih seljaka, zaboravljenih narodnih običaja i mnogo iskustvom stečene mudrosti.

 

U pričama, anegdotama, sećanjima, u predanjima i legendama, istorijskim spisima i pesmama, saznaćemo ko su bili i kakvi su bili ti naši preci. Saznaćemo i kakvo je bilo vreme i kakve su bile prilike u kojima su živele ličnosti čija dela nikada nećemo zaboraviti.

 

Pročitajte još: Slavni operski pevač Željko Lučić menja Plasida Dominga u Metropolitenu!

 

Petar Žebeljan (1939) rođen je u Perlezu. Gimnaziju je završio u Zrenjaninu, a jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Skoro sve vreme radio je u novinarskim redakcijama Radio Beograda.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz