• Preminula slikarka i kostimografkinja Milena Jeftić Ničeva Kostić

    Milena Jeftić Ničeva Kostić, vrhunska slikarka, kostimografkinja, scenografkinja i priznata kreatorka lutaka, preminula je u 78. godini života.   Milena Jeftić Ničeva Kostić je jakim, isprepletanim nitima, vezana za Zrenjanin. Rođena je u Tomaševcu, kom je ostala privržena do kraja života.   – Njena je želja bila da bude sahranjena u Tomaševcu i ta će […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Preminula slikarka i kostimografkinja Milena Jeftić Ničeva Kostić

    Milena Jeftić Ničeva Kostić, vrhunska slikarka, kostimografkinja, scenografkinja i priznata kreatorka lutaka, preminula je u 78. godini života.

     

    Milena Jeftić Ničeva Kostić je jakim, isprepletanim nitima, vezana za Zrenjanin. Rođena je u Tomaševcu, kom je ostala privržena do kraja života.

     

    – Njena je želja bila da bude sahranjena u Tomaševcu i ta će joj želja biti ispunjena. Dok se nije razbolela, često je dolazila u Tomaševac. Proputovala je ceo svet, a vraćala se Tomaševcu. Najviše je volela šetnje pored Tamiša – rekli su portal zrenjaninski.com Milenini rođaci Jeftići, koji žive u ovom selu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Biljana Minić objavila zbirku pesama “Srećan sam ko malo dete”

     

    U Savremenoj galeriji Zrenjanin Milena Jeftić Ničeva Kostić izlagala je davne 1986. godine. Tom prilikom ona je poklonila galeriji jedan crtež rađen kombinovanom tehnikom, a sa same izložbe je otkupljena slika pod nazivom „Mržnja“ iz 1982. godine.

     

    – Ovu sliku zrenjaninska publika je poslednji put mogla da vidi 2019. godine na izložbi „Hladni pogled sedamdesetih vs vesele osamdesete“, čija je autorka Sunčica Lambić-Fenjčev, viša kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin. Slika je posebno privlačila pažnju tokom „Noći muzeja“ te godine – kaže za portal zrenjaninski.com Slavica Popov, kustoskinja Savremene galerije.

     

    Milena Jeftić Ničeva Kostić bila je i gost Umetničke kolonije Ečka, gde je boravila tri puta (1994, 1995, 1996). Za kolekciju Savremene galerije Zrenjanin ostavila je još dva akvarela.

     

    milena jeftić ničeva kostić

     

    Radila i za Narodno pozorište Zrenjanin

     

    Milena Jeftić Ničeva Kostić radila je i za zrenjaninsko Narodno pozorište „Toša Jovanović“. Predstava po kojoj će se pamtiti i zrenjaninski lutkari i Milena Jeftić Ničeva Kostić su „Mitovi Balkana“.

     

    To je bila toliko dobra, drugačija i posebna lutkarska predstava, da je učestovala na Sterijnom pozorju i BITEF-u. Dobila je sve moguće nagrade i proglašena je najboljom u svim pozorišnim žanrovima u godini u kojoj je postavljena.

     

    Milena Jeftić Ničeva Kostić radila je likovno rešenje za ovu predstavu i za to dobila niz nagrada.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Predstava „Mitovi Balkan“ završila se – mitski. Posle gostovanja u Atini, početkom devedesetih godina, u vreme sankcija, grčki carinici nisu dozvolili da scenografija pređe granicu. Ansambl se u zemlju vratio bez nje i ta predstava više nije igrana.

     

    Milena Jeftić Ničeva Kostić biće sahranjena na groblju u Tomaševcu sutra u 13 časova.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura