• Biljana Minić objavila zbirku pesama „Srećan sam ko malo dete“

    Biljana Minić je mlada pesnikinja iz Lazareva. Nedavno joj je objavljena knjiga, zbirka pesama „Srećan sam ko malo dete“. To je dobar povod za razgovor sa Biljanom.   – Zbirka pesama „Srećan sam ko malo dete“ su parčići smeha, teških trenutaka, ljubavi, radosti, razočarenja, sklopljenih u celinu, kojom sam poželela da povežem duše neznane i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Biljana Minić objavila zbirku pesama „Srećan sam ko malo dete“

    Biljana Minić je mlada pesnikinja iz Lazareva. Nedavno joj je objavljena knjiga, zbirka pesama „Srećan sam ko malo dete“. To je dobar povod za razgovor sa Biljanom.

     

    – Zbirka pesama „Srećan sam ko malo dete“ su parčići smeha, teških trenutaka, ljubavi, radosti, razočarenja, sklopljenih u celinu, kojom sam poželela da povežem duše neznane i znane. Oduvek su me zanimale najtanje niti koje povezuju ili razdvajaju ljude, te je logično što sam pisala o partnerskim, prijateljskim, porodičnim odnosima. Ako probudim u ljudima bića koja su davno zakopali, te požele da promene bilo šta u odnosu sa onima do kojih im je stalo – znaću da sam uspela. U svakom slučaju vodim ih u avanturu samospoznaje – kaže Biljana Minić za portal zrenjaninski.com.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Majske muzičke svečanosti: Tri zlatne medalje za zrenjaninske horove

     

    Pesme su pisane u različitim periodima Biljaninog života.

     

    – Mogla bih da kažem čak desetak godina. Međutim, trebalo mi je svega par sati da odaberem pesme za zbirku. Verovala sam osećaju. Neke pesme izađu za tri minuta i ostanu takve kakve su. Neki stihovi se vrte danima dok ih ne prepoznam i ne zapišem. Bude me noću, pred zoru, teraju me da zastanem u poslastičarnici, prodavnici, na svim mogućim i nemogućim mestima i da ih zapišem. Često zabeležim reči na papir ujutro, čim otvorim oči, ili ih pošaljem sebi telefonom dok sam još u krevetu. Posle ih slažem tamo gde im je mesto – priča Biljana.

     

    Treba prepoznati i trenutak kada je zbirka spremna da izađe pred čitaoce.

     

    – Znam da je vreme kad slučajno naletim na neku pesmu i oduševim se, a zaboravim da sam je ja napisala. Važno je da pesme nose poruku. Kad sam dobila uvodnu reč urednice Jasmine Bukvić i recenziju Radivoja Šajtinca, to je za mene bila potvrda u smislu kvaliteta. Ali, izraz na licu čitaoca ili slušaoca je ono što kod mene presuđuje – ističe naša sagovornica.

     

    srećan sam ko malo dete

     

    Sve manje lepih reči, sve više uvreda

     

    A na pitanje, ima li danas prostora za poeziju, odgovara:

     

    – Ima, ali su mnoge stvari prevaziđene. Zadatak pesnika je da osluškuje ljude i vreme u kom živi i da im se na taj način obraća. Društvene mreže imaju veliku ulogu. Iznenadila sam se koliko ljudi čita poeziju, ali su tihi. To je kao odnos pametnih i onih manje pametnih. Drugi su glasniji – odgovara Biljana.

     

    Danas je sve manje lepih reči, a sve više uvreda, povreda, mržnje… Ili grešimo? Da li postoji neki poseban svet.

     

    – Svako ima neki svoj svet, ali reakcija na dešavanja u tom svetu je ono što nas razlikuje. Čovek se savladava svakog dana da stvari koje ga povređuju, a ne može da ih promeni, pretvori u nešto čime može da pomogne i sebi i drugima. Recimo, da svojim ponašanjem da dobar primer. Pesnik pronalazi uske puteve, kojima korača kroz sve ono što nije dobro i nudi pesme kao putokaz i olakšanje – sigurna je naša sagovornica.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    I, da li će u vremenu surovosti, komunikacije stikerima i slikama poezija preživeti?

     

    – I devojci koja se doteruje će prići više momaka, ali da li će ostati sa njom? Evo, ja sam zbog vašeg pitanja pronašla način da predstavim pesme fotografijama. Što se mene tiče, poezija je il’ gađaš u srce il’ si promašio. Način je manje bitan, ali ako živite poeziju i verujete, vi ćete vaš doživljaj preneti na ljude. A ja i živim i verujem – završava razgovor za portal zrenjaninski.com pesnikinja Biljana Minić.

     

    U nastavku vam predstavljamo pesme „Šetači“ i „Znaš kako“, koje se nalaze u zbirci „Srećan sam ko malo dete“.

     

    šetači

    šetači

    znaš kako

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura