Kultura Vesti Zrenjanin

Preminula dobitnica nagrade Fonda “Todor Manojlović” Isidora Žebeljan

isidora žebeljan

Jedna od najvećih savremenih srpskih kompozitorki Isidora Žebeljan preminula je u 54. godini posle duge i teške bolesti.

 

Isidora Žebeljan je pre tri godine bila gošća Zrenjanina, a tom prilikom joj je uručena Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda “Todor Manojlović”.

 

Ona je bila 25. laureat ove nagrade, koju je osnovala Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”.

 

PROČITAJTE JOŠ: Izložba “Smrt fašizmu” na Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

 

– Kada sam prošli put bila u Zrenjaninu govorila sam o svojoj tajnoj vezi sa ovim gradom i o Todoru Manojloviću. U međuvremenu sam razmišljala šta bi to bilo najkarakterističnije za takve velikane kao što je bio Manojlović, za tako sjajne umetnike, mislioce, vizionare, ljude širokih pogleda… I palo mi je na pamet da je to odgovornost – kazala je tom prilikom Isidora Žebeljan.

 

Ona je tada prisutnima pročitala jedno svoje razmišljanje o odgovornosti, navodeći da u osnovi ono predstavlja našu reakciju na govor drugog, naš odgovor na postojanje drugog i prihvatanje njegove egzistencije koja je u sadejstvu sa našom.

 

Akademik Isidora Žebeljan bila je jedna od najistaknutijih savremenih srpskih kompozitorki muzike za pozorište i film. Komponovala je muziku za četrdeset pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada. Pored toga, dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja za svoj rad, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM