• Izložba „Smrt fašizmu“ na Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

    Izložba „Smrt fašizmu“ biće postavljena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 2. oktobra, na Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.   Izložba je realizovana zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, povodom 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Petrovgrad je oslobođen 2. oktobra 1944. godine, tako da se ove godine navršava i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Izložba „Smrt fašizmu“ na Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

    Izložba „Smrt fašizmu“ biće postavljena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 2. oktobra, na Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

     

    Izložba je realizovana zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, povodom 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Petrovgrad je oslobođen 2. oktobra 1944. godine, tako da se ove godine navršava i 76 godina od oslobođenja grada.

     

    Autorka izložbe je kustoskinja – istoričarka Vladislava Ignjatov.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Treći ciklus radionica u okviru projekta “Storytelling u muzeju” (Foto)

     

    Izložba „Smrt fašizmu“ se sastoji iz dva segmenta. Prvi obuhvata istorijat oslobodilačke borbe u Petrovgradu od 1941. do 1944. godine (Martovske demonstracije, ulazak Nemaca u grad i njihov teror, ustanak i Narodnooslobodilačka borba), s akcentom na oslobođenje grada. Taj 2. oktobar 1944. predstavljen kroz kratak tekst i fotografije, kao i razne predmete i dokumente koji se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

    Drugi segment izložbe čine fotografije spomenika širom srednjeg Banata, kao i u samom gradu, koji kao nemi svedoci predstavljaju doprinos kulturi sećanja na još jedan tragičan period jugoslovenske i srpske istorije – period borbe protiv fašizma.

     

    smrt fašizmu
    Ulazak Crvene armije u Petrovgrad

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 2

    1. „Ulazak Crvene armije u Petrovgrad“/ GROSS BETSCHKEREK?
      OVA FOTOGRAFIJA, PRE POKAZUJE „PAKOVANJE“-ODLAZAK, 3,5 GODIŠNJEG UPRAVLJAČA, NEGO ULAZAK OSLOBODIOCA!!!???
      NIGDE TENKOVA, TOPOVA, KAMIONA I DR. ŠTO PRATI SOVJETSKU ARMIJU!!!
      PITANJE IZ ELEMIRA.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin