• Predstavljanje knjige Milana Micića „Kolonistička naselja“

    Povodom obeležavanja stogodišnjice kolonizacije, u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin, u četvrtak, 17. juna, s početkom u 18 časova, biće predstavljena knjiga dr Milana Micića pod nazivom „Kolonistička naselja (1920 – 1941) Banat, Bačka, Srem“.   O knjizi će govoriti etnolog Bogdan Šekarić i istoričar Dimitrije Mihailović. U programu učestvuje i Ženska pevačka grupa „Vreteno“.   […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Predstavljanje knjige Milana Micića „Kolonistička naselja“

    Povodom obeležavanja stogodišnjice kolonizacije, u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin, u četvrtak, 17. juna, s početkom u 18 časova, biće predstavljena knjiga dr Milana Micića pod nazivom „Kolonistička naselja (1920 – 1941) Banat, Bačka, Srem“.

     

    O knjizi će govoriti etnolog Bogdan Šekarić i istoričar Dimitrije Mihailović. U programu učestvuje i Ženska pevačka grupa „Vreteno“.

     

    Izdavači knjige „Kolonistička naselja“ su Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa i Kulturni centar „Lukijan Mušicki“ iz Temerina.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Popularna manifestacija “Noć knjige” ove godine trajaće čak tri dana

     

    Od 1921. do 1923. trajao je veliki kolonizacioni talas. Kraljevina SHS je tokom njega naseljavala svoje „severne krajeve“ (Banat, Bačka, Srem, Baranja, Slavonija) srpskim ratnim dobrovoljcima iz dinarskih krajeva Kraljevine, srpskim optantima iz Mađarske i Rumunije i srpskim stanovništvom Banata (dinarsko-ravničarska kolonizacija).

     

    U tom kolonizacionom procesu stvoreno je do 1941. godine blizu 200 novih naselja. U njima je pred rat živelo oko 100.000 ljudi. Jedno od najznačajnijih kolonizacionih područja bila je okolina Velikog Bečkereka – Petrovgrada.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Milan Micić u svojoj prvoj knjizi o kolonističkim naseljima izgrađenim u periodu od 1920. do 1941. godine opisuje 20 kolonističkih naselja. Među njima su Banatsko Karađorđevo, Aleksandrovo, Vojvoda Stepa, Vojvoda Bojović, Banatski Dušanovac, Banatsko Višnjićevo, Rusko Selo, Podlokanj, Vladimirovac, Seleuš, Hajdučica, Pavliš, Kovin, Sirig…

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura