• Pre 35 godina je osvojio titulu „Hor Sveta“, a sada je ponovo nastupio

    Prošlog vikenda je u Zrenjaninu održan 9. Horski festival „Slobodan Bursać“, na kome su nastupila 23 hora.   Osim zrenjaninskih horova, na festivalu su učestvovali i gostujući horovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Beograda, Novog Sada i Sombora.   Festival je pratila i izložba posvećena 35. godišnjici osvajanja titule „Hor Sveta“ koju je Muzičko društvo […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Pre 35 godina je osvojio titulu „Hor Sveta“, a sada je ponovo nastupio

    Prošlog vikenda je u Zrenjaninu održan 9. Horski festival „Slobodan Bursać“, na kome su nastupila 23 hora.

     

    Osim zrenjaninskih horova, na festivalu su učestvovali i gostujući horovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Beograda, Novog Sada i Sombora.

     

    Festival je pratila i izložba posvećena 35. godišnjici osvajanja titule „Hor Sveta“ koju je Muzičko društvo „Josif Marinković“ osvojilo u Langolenu 1987. godine. Upravo tim povodom pomenuti hor se okupio u originalnoj postavi i svojim nastupom je zatvorio ovogodišnji festival.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Pola miliona evra iz evropskog fonda za promociju hora „Koča Kolarov“

     

    Direktor festivala Vladimir Coka Stojković je izjavio da je Zrenjanin opet pokazao da je rasadnik horova koji su proistekli iz hora Muzičkog društva „Josif Marinković“.

     

    – Kruna celog festivala bio je nastup bivšeg hora „Josif Marinković“. On je okupio više od sto pevača koji su prošli kroz hor. Najveći deo njih je činio postavu koja je pre 35 godina, po prvi put u istoriji horskog pevanja na svetu, osvojila nagradu „Hor Sveta“ u Langolenu u Velikoj Britaniji 1987. godine – rekao je Stojković.

     

     

    Najveći biseri srpske duhovne muzike

     

    Hor je te večeri na repertoaru imao najveće bisere srpske duhovne muzike, pevajući Mokranjca, Hristića, ali i Rahmanjinova. Članovi hora bili su vođeni sigurnom rukom dirigenta Andreja Bursaća.

     

    – Veliko mi je zadovoljstvo i ponosan sam na tradiciju koju negujemo ovoliko godina. Horski festival je samo podsetnik da će ime i duh Slobodana Bursaća još dugo ostati u srcima onih koji su imali privilegiju da žive i pevaju zajedno sa njim. Ostaje nam da sve ovo prenesemo novim naraštajima u nadi da će nastaviti našim putem – poručio je Vladimir Stojković.

     

    I ove godine organizatori festivala bili su Kulturni centar Zrenjanina i KulturKick Creative Productions.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Horski festival „Slobodan Bursać“ su, između ostalih, pomogli Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grad Zrenjanin i Zrenjaninski poslovni krug.

     

    deveti horski festival slobodan bursać
    Foto: Ljiljana Stojaković

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura