• Pola miliona evra iz evropskog fonda za promociju hora „Koča Kolarov“

    Internacionalni muzički centar iz Zrenjanina je za realizaciju projekta „50 zlatnih godina“ dobio pola miliona evra od Evropskog fonda za očuvanje i negovanje nematerijalnog kulturnog nasleđa.   Ovo su prva sredstva koja su stigla u Srbiju iz ovog evropskog fonda. Na to su u Internacionalnom muzičkom centru izuzetno ponosni.   PROČITAJTE JOŠ: Prva nagrada u […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Pola miliona evra iz evropskog fonda za promociju hora „Koča Kolarov“

    Internacionalni muzički centar iz Zrenjanina je za realizaciju projekta „50 zlatnih godina“ dobio pola miliona evra od Evropskog fonda za očuvanje i negovanje nematerijalnog kulturnog nasleđa.

     

    Ovo su prva sredstva koja su stigla u Srbiju iz ovog evropskog fonda. Na to su u Internacionalnom muzičkom centru izuzetno ponosni.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Prva nagrada u Valjevu za „Panoniku“ i plasman u Grand Prix „HorFesta“

     

    Projekat podrazumeva snimanje i promociju igrano-dokumentarnog filma u kome će biti prikazani najvažniji momenti iz života dirigenta Mirka Bulovana i hora „Koča Kolarov“, koji sarađuju punih 50 godina. Pomenuti hor je, inače, stekao status nematerijalnog kulturnog nasleđa.

     

    – Jedinstven je slučaj da jedan dirigent, sa jednim ansamblom, u kontinuitetu radi pola veka i niže izuzetne uspehe. Oba segmenta obeležavanja zlatnog jubileja podrazumevaju studiozno i sistematizovano targetiranje, selektovanje i prikupljanje potrebne istorijske građe, koja u dobroj meri predstavlja nematerijalno kulturno nasleđe naše zemlje – kaže Dubravka Bengin iz Internacionalnog muzičkog centra.

     

    mirko bulovan
    Mirko Bulovan

     

    Realizacija projekta će trajati do tri godine. Njime je predviđeno da se kroz prizmu hora „Koča Kolarov“ i dirigenta Mirka Bulovana predstavi muzički, odnosno horski ambijent na teritoriji bivše Jugoslavije u drugoj polovini 20. veka. Projektom je predviđeno i da promocija filma bude u svim bivšim jugoslovenskim zemljama. Promocije su dogovorene i u nekim zemljama Evropske unije, na festivalima na kojima je hor „Koča Kolarov“ nastupao.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Ovim projektom smo u prilici da na jedan specifičan način predstavimo muzičku scenu naše zemlje, sa posebnim akcentom na amaterske ansamble, festivale i horska takmičenja – ističe Dubravka Bengin.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura