• Potpisan protokol o saradnji između Grada Zrenjanina i Matice srpske

    Gradonačenik Zrenjanina Simo Salapura i predsednik Matice srpske Dragan Stanić potpisali su juče u Novom Sadu protokol o saradnji.   Protokol o saradnji je zaključen radi unapređenja kvaliteta književnog, obrazovnog i umetničkog rada kroz delovanje u okviru zajedničkih projekata u kojima Matica srpska i Grad Zrenjanin ostvaruju svoju delatnost.   Kao teme od posebnog značaja […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Potpisan protokol o saradnji između Grada Zrenjanina i Matice srpske

    Gradonačenik Zrenjanina Simo Salapura i predsednik Matice srpske Dragan Stanić potpisali su juče u Novom Sadu protokol o saradnji.

     

    Protokol o saradnji je zaključen radi unapređenja kvaliteta književnog, obrazovnog i umetničkog rada kroz delovanje u okviru zajedničkih projekata u kojima Matica srpska i Grad Zrenjanin ostvaruju svoju delatnost.

     

    Kao teme od posebnog značaja istaknute su srpska građanska kultura, srpski nacionalni pokret, kao i istorija i kultura Srba u Banatu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Solistički koncert trinaestogodišnje violinistkinje Lane Zorjan

     

    Gradonačelnik Simo Salapura je kazao da je saradnja sa institucijom kakva je Matica srpska nemerljiva, kada je reč o razvoju kulture i očuvanju tradicije srpskog naroda.

     

    – Ono što poseduje Matica srpska je blago koje može da nam proširi vidike. Može nam pomoći da razumemo istoriju na pravi način i usmeriti nas da kreiramo budućnost – ocenio je Salapura.

     

    On je istakao da su, od brojnih istorijskih događaja koji su vezani za Zrenjanin, dva izuzetno važna. Zato bi ih, prema njegovim rečima, trebalo još bolje rasvetliti i predočiti generacijama koje dolaze.

     

    – Reč je o Bečkerečkom programu, veoma važnom političkom dokumentu za organizovanje srpskog naroda u okviru austrougarskih institucija vlasti. Drugi događaj od neprocenjivog istorijskog značaja je osnivanje prvog Srpskog narodnog odbora na teritoriji Vojvodine, upravo u Zrenjaninu. On je doveo do realizacije vekovne ideje pripajanja Vojvodine matici Srbiji – objasnio je Salapura.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Potpisivanju protokola prisustvovali su direktor Gradske narodne biblioteke i predsednik Društva članova Matice srpske u Zrenjaninu Milan Bjelogrlić i direktorka Istorijskog arhiva Zrenjanin Mira Basta.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura