Kultura Vesti Zrenjanin

Posmatrači: Izložba grafika Suzane Vučković biće otvorena u četvrtak

izložba posmatrači

Izložba „Posmatrači“ grafičarke Suzane Vučković, dobitnice druge nagrade 14. Međunarodnog likovnog konkursa „30×30“, biće otvorena u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina od četvrtka, 20. avgusta, do srede, 2. septembra.

 

Publici će biti predstavljeno 40 grafika urađenih u periodu od 2018. do 2020. godine.

 

Ovu grafičku celinu autorka je ispunila radovima na kojima su predstavljene gargojle i himere inspirisane groteskama pariske katedrale Notr Dam. Fascinantne groteske katedrale Nort Dam u Parizu postavljene su u 19. veku prilikom restauracije. Rezultat su kreativne saradnje arhitekte Ežena le Dika i vajara Viktora Pjene. Kako su izvorni garguji bili teško oštećeni, vodeći arhitekta – reataurator je odlučio ne samo da ih zameni novim, već i da doda „galeriju himera“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Slavica Popov priredila zanimljivu izložbu “Intimnost našeg doma”

 

Le Dik je, inspirisan karikaturama Onore Domijea, dizajnirao ove monumentalne statue i brižljivo ih rasporedio duž ograde na gornjoj galeriji koja povezuje dve kule. Ekspresivne, zastrašujuće, one predstavljaju zamišljenu mitsku prošlost, ali su i romantičarska aluzija na Srednji vek.

 

izložba posmatrači

 

– Fotografisala sam ih i zatim grafički obrađivala, naglašavajući njihovo zastrašujuće fizičko prisustvo, kao prateće posmatrače, posmatrače u napadu… ali i kao posmatrače u iščekivanju, posmatrače u dosadi, čak  vesele… Kombinovanjem različitih, a po meni srodnih himera, sučeljavam ih, dodeljujem im nove uloge sa željom da ih „angažujem“ u nekoj vrsti žanr scena – objašnjava autorka.

 

Suzana Vučković je do sada održala 22 samostalne izložbe i izlagala na preko 290 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

Izložba „Posmatrači“ biće otvorena svakog radnog dana i vikendom od 8 do 20 časova.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM