Kultura Vesti Zrenjanin

Slavica Popov priredila zanimljivu izložbu “Intimnost našeg doma”

slavica popov

Pred zrenjaninskom publikom, u salonu Savremene galerije, u toku je veoma aktuelna i zanimljiva izložba, pod nazivom „Intimnost našeg doma“, koju je priredila viša kustoskinja Slavica Popov. O tome kako je rođena ideja za izložbu i kako je ona pripremljena u uslovima svojevrsnog vanrednog stanja, govori sama autorka.

 

– U špicu pandemije svi smo se zatekli zarobljeni u svojim domovima, prisiljeni da posmatramo prostor, predmete i ljude sa kojim ga delimo. I da voljno ili nevoljno razmišljamo o kontaktima i odnosima. U Savremenoj galeriji je, inače, prethodno bila izložba radova tri umetnice, koje su se bavile i prostorom doma kao ženskom teritorijom, i to mi je dalo ideju da neka sledeća postavka može da bude odraz trenutnog stanja. Izložba je odrađena na fleš, za svega mesec dana je pripremljena. Sve je rađeno u specifičnim uslovima, galerija je pre izložbe bila zatvorena, neki  programi su bili otkazani… Bukvalno u groznici osmislili smo dve izložbe – priča za portal zrenjaninski.com Slavica Popov.

 

intimnost našeg doma

 

Intimizam u slikarstvu kao polazna osnova i nadahnuće

 

Prvo je Sunčica Lambić Fenjčev priredila izložbu „Portreti“, sa delima iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin, a za to vreme Slavica Popov je finalizirala svoju ideju.

 

Za „Intimnost našeg doma“ odabrano je 40 radova iz kolekcije Savremene galerije, nastalih od 1956. do 2017. godine.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ansambl “Nova Barselona” nastupa sledećeg vikenda u Zrenjaninu

 

– Zacrtala sam kao cilj da predstavim veoma širok raspon radova i umetnika iz različitih vremena. Tu su radovi nastali od 1956. do 2017. godine. Sam naziv izložbe „Intimnost našeg doma“ odražava nadahnutost intimizmom u slikarstvu, nastalim na prelazu 19. u 20. vek. U tom stvaralaštvu glavne teme bile su porodica i dom. To je upravo ono što smo, u situaciji karantina, svi analizirali i posmatrali – objašnjava Popov.

 

Na izložbi su i radovi predstavnika srpskog intimizma, Nedeljka Gvozdenovića, Stojana Aralice, Milenka Šerbana i Nikole Graovca. Ali, tu su i radovi savremenih umetnika, koji ni umetničkim opredeljenjem, ni vremenom u kojem stvaraju, ne pripadaju tom umetničkom pravcu. Ipak, u svojim radovima bavili su se i temama porodice i doma, i tako su se svi zajedno našli u ovoj postavci.

 

– Kockice su se složile. Sve je tu, od nežne intime, do prizora nasilja i destrukcije. Od doma kao sigurnog utočišta, do mesta mračnih tajni, strahova i zločina – kaže Popov.

 

slavica popov

 

Za svakog ponešto, i novo i već viđeno

 

Postavka nije podeljena na pet sekcija, već je pre lucidno sabrana iz pet mikro-celina, koje intimnost predočavaju iz razlićitih uglova.

 

– Psiholozi intimnost dele na emotivnu, intelektualnu, fizičku, duhovnu i iskustvenu. Tako su predstavljeni i segmenti ove izložbe, koji se nižu i slažu u sveobuhvatnu celinu – ističe Popov.

 

Na ovoj izložbi svaki posetilac može pronaći i „otkopati“ delić svoje intime, koju obično zabašuruje u „normalnim“ okolnostima grozničave trke kroz život. Ako je to život. A spoznaje, eto, tek kad zastane i prikoči pod presijom i terorom pandemijske izolacije. I dok autorka napominje da je ova izložba skladan odraz aktuelnog trenutka, kao i da ima i lične poruke i refleksije, mi dodajemo – pun pogodak u pravom trenutku.

 

intimnost našeg doma

 

Prebogati galerijski fond vapi za izložbenim publicitetom

 

– Mi u Savremenoj galeriji, kako nemamo prostor za stalnu postavku, navikli smo da brzo reagujemo. Sve da bismo promovisali prebogatu galerijsku zbirku, najmanje dva puta godišnje predstavljamo radove iz našeg fonda kroz različite tematske, studijske, monografske izložbe… I Sunčica Lambić Fenjčev, i ja, pod stalnim smo pritiskom da promišljamo koje ćemo radove u različitim kontekstima prezentovati, kako one već viđene i publici lako prepoznatljive, tako i one koji nezasluženo čame u mraku depoa – zaključuje Slavica Popov.

 

slavica popov

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM