Kultura Vesti Zrenjanin

Počinje tradicionalni Susret akvarelista u Umetničkoj koloniji Ečka

susret akvarelista

Savremena galerija Zrenjanin organizuje od 20. do 24. juna, u Umetničkoj koloniji Ečka, tradicionalni Susret akvarelista, 40. za redom.

 

Ove godine okupilo se petoro umetnika, i to Dragan Vojvodić, Sanja Latinović, Nemanja Nikolić, Nina Todorović i Marko Tubić. Selektor 40. Susreta akvarelista je Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin.

 

U selu Ečka pored Zrenjanina 1956. godine osnovana je Umetnička kolonija u čijem radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije. Ovi umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se vremenom održala dva saziva – saziv umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom u sazivu „Slika“ i saziv umetnika koji su se bavili akvarelom u „Susretima akvarelista“.

 

Pročitajte još: Izložba slika „Apsolutno stvarno“ autorke Marine Milev

 

Vremenom se odustalo od specifičnosti ovog saziva, slikanja akvarela, pa umetnici koji dolaze u ečansku koloniju slobodni su da ovu tehniku kombinuju sa drugim medijima vizuelnog stvaralaštva. Na ovaj način omogućena je transformacija akvarela u jezik drugih medija, dajući mu tako novi život u okviru savremenog stvaralaštva. Susreti akvarelista, inače, omogućili su bogaćenje kolekcije Savremene galerije Zrenjanin koja u zbirci danas ima skoro 900 akvarela.

 

Izložba radova nastalih u Koloniji u Ečki, a koji ostaju u zbirci Savremene galerije Zrenjanin, biće otvorena 16. septembra. Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Zrenjanin.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.