• Počinje tradicionalni Susret akvarelista u Umetničkoj koloniji Ečka

    Savremena galerija Zrenjanin organizuje od 20. do 24. juna, u Umetničkoj koloniji Ečka, tradicionalni Susret akvarelista, 40. za redom.   Ove godine okupilo se petoro umetnika, i to Dragan Vojvodić, Sanja Latinović, Nemanja Nikolić, Nina Todorović i Marko Tubić. Selektor 40. Susreta akvarelista je Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin.   U selu Ečka […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Počinje tradicionalni Susret akvarelista u Umetničkoj koloniji Ečka

    Savremena galerija Zrenjanin organizuje od 20. do 24. juna, u Umetničkoj koloniji Ečka, tradicionalni Susret akvarelista, 40. za redom.

     

    Ove godine okupilo se petoro umetnika, i to Dragan Vojvodić, Sanja Latinović, Nemanja Nikolić, Nina Todorović i Marko Tubić. Selektor 40. Susreta akvarelista je Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin.

     

    U selu Ečka pored Zrenjanina 1956. godine osnovana je Umetnička kolonija u čijem radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije. Ovi umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se vremenom održala dva saziva – saziv umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom u sazivu „Slika“ i saziv umetnika koji su se bavili akvarelom u „Susretima akvarelista“.

     

    Pročitajte još: Izložba slika „Apsolutno stvarno“ autorke Marine Milev

     

    Vremenom se odustalo od specifičnosti ovog saziva, slikanja akvarela, pa umetnici koji dolaze u ečansku koloniju slobodni su da ovu tehniku kombinuju sa drugim medijima vizuelnog stvaralaštva. Na ovaj način omogućena je transformacija akvarela u jezik drugih medija, dajući mu tako novi život u okviru savremenog stvaralaštva. Susreti akvarelista, inače, omogućili su bogaćenje kolekcije Savremene galerije Zrenjanin koja u zbirci danas ima skoro 900 akvarela.

     

    Izložba radova nastalih u Koloniji u Ečki, a koji ostaju u zbirci Savremene galerije Zrenjanin, biće otvorena 16. septembra. Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Zrenjanin.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura