• Počinje manifestacija „Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića“

    Tradicionalna manifestacija „Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića’’ u Novom Bečeju održava se 22. i 23. maja, a organizator je novobečejski Dom kulture.   Ovaj prestižni kulturni događaj redovno se održava, već 26 godina za redom, počev od 1993. godine, u čast rodonačelnika srpske solo pesme, velikog kompozitora Josifa Marinkovića. Marinković je rođen 1851. […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Počinje manifestacija „Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića“

    Tradicionalna manifestacija „Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića’’ u Novom Bečeju održava se 22. i 23. maja, a organizator je novobečejski Dom kulture.

     

    Ovaj prestižni kulturni događaj redovno se održava, već 26 godina za redom, počev od 1993. godine, u čast rodonačelnika srpske solo pesme, velikog kompozitora Josifa Marinkovića. Marinković je rođen 1851. godine u Vranjevu (Novi Bečej). Ove godine centralni događaj manifestacije je pozivni kompozitorski konkurs za srpsku solo pesmu.

     

    U sredu, 22. maja, u 18 sati je polaganje venca na spomen bistu Josifa Marinkovića, na platou ispred Doma kulture, uz nastup hora Osnovne škole „Miloje Čiplić“. Dirigent je Sofija Gurjanov Jegdić, nastavnik muzičke kulture.

     

    U 19 sati je otvaranje izložbe pod nazivom – „Sećanje na prva Obzorja na Tisi“. Autor izložbe je Jelena Pauljev, istoričar umetnosti.

     

    Svečano otvaranje manifestacije je u 20 časova, uz pozdravnu reč zvaničnika i besedu muzikologa Adriana Kranjčevića o Josifu Marinkoviću.

     

    Pročitajte još: Gradski dečji hor Kulturnog centra apsolutni pobednik festivala FEDEHO

     

    Nakon toga je koncert konkursnih kompozicija – praizvedba – prvo izvođenje konkursnih kompozicija Vere Milanković, Svetozara Saše Kovačevića, Slobodanke Dabović, Zorana Hristića, Svetozara Nešića, Đorđa Markovića, Milane Stojadinović Milić, Vladimira Tošića, Dorotee Vejnović, Ljubomira Nikolića i Nataše Đuragić.

     

    Kompozicije će izvesti Katarina Jovanović, sopran, Tanja Obrenović, mecosopran, i Nebojša Babić, bariton. Korepetitor je Aleksandra Rakić.

     

    U žiriju će biti Milica Stojadinović, profesor solo pevanja, Miroljub Aranđelović Rasinski, kompozitor, i Željka Milanović, dirigent.

     

    Proglašenje pobednika, dodela diploma i nagrada je u 22 sata.

     

    Jedina muzička manifestacija posvećena solo pesmi

     

    U četvrtak, 23. maja, u 18 časova je polaganje venaca na spomen ploču Josifa Marinkovića, a nakon toga je u programu poseta muzeju „Glavaševa kuća“.

     

    Od 20 sati na programu je koncert „Magic music night“. Nastupaju Ljubica Vraneš, mecosopran, operski solista, Vasa Stajkić, bariton, prvak opere, i Borko Milojković, klavir.

     

    Manifestacija „Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića“ je jedina muzička manifestacija u Vojvodini i Srbiji posvećena solo pesmi. U toku dvadeset i šest godina postojanja njen razvoj je tekao u dva smera. Predstavlja otvoreno takmičenje mladih solo pevača, ali i pozivni kompozitorski konkurs za solo pesmu.

     

    Koncepcija manifestacije omogućava pevačima da se u programu takmičenja upoznaju sa stvaralaštvom savremene solo pesme nastale na Obzorjima i pesmama Josifa Marinkovića. Pevači, kroz svoj nastup na takmičenju, omogućuju širem auditorijumu da se bolje upozna sa ovim muzičkim oblikom.

     

    Takmičenja pevača dala su šansu mnogim mladim ljudima da započnu svoju umetničku afirmaciju. Većina njih sada već postiže uspešnu karijeru, neki i na pozornicama operskih kuća u inostranstvu. Među njima su i Željko Lučić, Milena Kitić, Dunja Simić, Saša Štulić, Violeta Srećković, Vasa Stajkić, Sofija Pižurica, Aleksandra Angelov, Tanja Obrenović i drugi.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura