• Gradski dečji hor Kulturnog centra apsolutni pobednik festivala FEDEHO

    Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina proglašen je za najbolji hor i apsolutnog pobednika dečjeg festivala FEDEHO.   Osmi Regionalni festival horova dece i mladih FEDEHO 2019. održan je u Dečjem kulturnom centru Beograda. Na festivalu je nastupilo dvadeset dečjih horova, od kojih je Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina, koji je doživeo veliki uspeh, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Gradski dečji hor Kulturnog centra apsolutni pobednik festivala FEDEHO

    Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina proglašen je za najbolji hor i apsolutnog pobednika dečjeg festivala FEDEHO.

     

    Osmi Regionalni festival horova dece i mladih FEDEHO 2019. održan je u Dečjem kulturnom centru Beograda. Na festivalu je nastupilo dvadeset dečjih horova, od kojih je Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina, koji je doživeo veliki uspeh, ovenčan ovom prestižnom nagradom.

     

    Dirigentkinja hora Senka Milisavljević kaže da je program vrlo pažljivo i mudro odabran. Koncepcijski je bio veoma dobar, uz zastupljenost različitih žanrova muzike, blizak deci i, naravno, efektan kao i uvek.

     

    Prva numera se izvodila bez instrumentalne pratnje. To je bila kompozicija Nikole Srbina „Blagosloven jesi Hriste Bože naš“, za čije je izvođenje žiri dao i posebnu nagradu. Druga je bila umetnička dečja kompozicija „Đurđevdan“ zrenjaninskog kompozitora Milete Grujića, na tekst Zrenjaninke Marine S. Grujić. Za ovu kompoziciju je zrenjaninski hor nedavno snimio i spot. Kompozicija je ostavila utisak i dubok emotivni doživljaj na stručni žiri. Treća kompozicija bila je obavezna, zadata kompozicija – „Ogrejala mesečina“ profesora i etnomuzikologa Dimitrija Golemovića, koji je napravio od bugarske narodne pesme horsku kompoziciju. Sam kompozitor se oduševio izvođenjem njegovog dela. Posebno je važno da se kompozicija izvede baš onako kako ju je kompozitor zamislio i čuo u svojoj glavi kada ju je stvarao. Gradski dečji hor je to izveo na najbolji mogući način.

     

    Svi bi hteli da su kao mi

     

    Četvrta kompozicija bila je muzika iz Diznijevog crtanog filma „Mačke iz visokog društva“ pod nazivom „Svi bi hteli da su kao mi“. Aranžman je uradila profesorka i kompozitorka Dragana Damjan, a prilagođena je ovom sastavu, to jest klavirskom izvođenju i flauti. Sve solo deonice iz kompletne orkestarske partiture izvela je vrhunska zrenjaninska flautistkinja Vesna Vučurević. Ona je brilijantno dočarala džez muziku u saradnji i uz korepetitorku Tinu Nikolovski, koja je svojim besprekornim umetničkim izvođenjem zajedno sa pedesetoro dece i dirigentkinjom izvela muzičku numeru.

     

    FEDEHO festival okuplja sve vrste horova od osnovnih i srednjih, muzičkih osnovnih i srednjih škola, crkvenih horova i horova pri državnim i privatnim institucijama. Ove godine nastupali su horovi iz Beograda, Valjeva, Novog Sada, Kosovske Mitrovice, Zrenjanina… Takmičili su se i horovi iz Kraljeva, Bačke Topole, Paraćina, Kule, Vršca, Pančeva, Žitišta i Kragujevca. Specijalni gost bio je hor iz Bara.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura