• Počinje jedna od najstarijih manifestacija za decu i mlade „Pesnička štafeta“

    Jedna od najstarijih manifestacija posvećenih deci i mladima, 49. po redu „Pesnička štafeta“, koju organizuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, počinje sutra i vodiće je književnica Jasminka Petrović. Ona će sa zrenjaninskim bibliotekarima tokom narednih devet dana obići 60 škola sa teritorija srednjeg Banata i opština Titel i Kikinda.   Tokom trajanja manifestacije, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Počinje jedna od najstarijih manifestacija za decu i mlade „Pesnička štafeta“

    Jedna od najstarijih manifestacija posvećenih deci i mladima, 49. po redu „Pesnička štafeta“, koju organizuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, počinje sutra i vodiće je književnica Jasminka Petrović. Ona će sa zrenjaninskim bibliotekarima tokom narednih devet dana obići 60 škola sa teritorija srednjeg Banata i opština Titel i Kikinda.

     

    Tokom trajanja manifestacije, učenici osnovnih škola predstaviće svoje poetsko stvaralaštvo i talente. Najbolji pesnički radovi biće nagrađeni na završnoj svečanosti „Pesničke štafete“.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Golubovi i miševi česta pojava: Savremena galerija treba da dobije adekvatan prostor

     

    Početak „Pesničke štafete“ bio je zakazan za 8. maj, ali je odložen zbog tragičnih dešavanja u našoj zemlji. Počinje nedelju dana kasnije, po dogovoru sa književnicom Jasminkom Petrović i školama – učesnicama. Prvog dana manifestacije, gostujuća književnica će, zajedno sa decom, posaditi drvo u Aleji pesnika u Osnovnoj školi „Servo Mihalj“ u Mužlji. Susret u školskom dvorištu počinje u 14.45 časova.

     

    Jasminka Petrović je rođena 1960. u Beogradu. Srpsko stvaralaštvo za decu obeležila je svojim delima, ali i zalaganjem za poboljšanje položaja deteta i razvoj dečije kulture. Nekoliko njenih knjiga prevedeno je na više od trideset jezika. Neke od njih su dramatizovane u pozorištima za decu u zemlji i inostranstvu. Napisala je više od 30 knjiga, od kojih su se neke dva puta našle među 200 najboljih dečijih knjiga na svetu. Dobitnica je brojnih nagrada. Bogatoj zbirci knjiga za decu, koje biblioteka povodom manifestacije objavljuje u ediciji „Književnost za decu i omladinu“, ove godine pridružila se njena knjiga „Priča o pesmi“, koju je ilustrovala Ana Petrović.

     

    „Pesnička štafeta“ promoviše pozitivne vrednosti

     

    Manifestacija „Pesnička štafeta“, koja promoviše pozitivne vrednosti, osmišljena je kao poseban vid podrške kako deci, tako i prosvetnim radnicima. Jedinstvena je po tome što okuplja blizu 10.000 aktera – dece, prosvetnih radnika, roditelja, a oko 3.000 u njoj neposredno učestvuje. Centralna figura manifestacije je gostujući književnik koji se druži sa mladima, predstavlja svoju knjigu koju Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ objavljuje tim povodom, a učesnici, deca i mladi, gostujućem stvaraocu predstavljaju svoje talente i veštine.

     

    Manifestacija ima takmičarski deo u kojem učenici čitaju svoje stihove, među kojima se biraju najuspešniji u svakoj školi. Oni ulaze u konkurenciju za nagrade u završnom delu programa. Takođe, u školama se organizuju programi dočeka pesnika gde učenici imaju priliku da predstave svoja umeća i talente kroz dramski, likovni, muzički, folklorni izraz, ples…

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Najeminentniji stvaraoci od 1975. godine do danas bili su gostujući pesnici manifestacije: Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Кolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović i mnogi drugi.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura