• Golubovi i miševi česta pojava: Savremena galerija treba da dobije adekvatan prostor

    Da li će Savremena galerija Zrenjanin posle pola veka dobiti normalne uslove za rad, a vredna zbirka od oko 2.500 umetničkih predmeta adekvatno mesto za čuvanje? Hoće li Zrenjaninci konačno imati priliku da značajna dela, koja ova ustanova kulture poseduje, pogledaju u stalnoj postavci? Izgleda da hoće.   Naime, lokalna samouprava je odlučila da pokrene […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Golubovi i miševi česta pojava: Savremena galerija treba da dobije adekvatan prostor

    Da li će Savremena galerija Zrenjanin posle pola veka dobiti normalne uslove za rad, a vredna zbirka od oko 2.500 umetničkih predmeta adekvatno mesto za čuvanje? Hoće li Zrenjaninci konačno imati priliku da značajna dela, koja ova ustanova kulture poseduje, pogledaju u stalnoj postavci? Izgleda da hoće.

     

    Naime, lokalna samouprava je odlučila da pokrene postupak da palata Srpske zadružne banke, ili Doma sindikata, kako je u Zrenjaninu zovu, bude preneta iz javne svojine Republike Srbije u javnu svojinu Grada Zrenjanina. Nju bi, opet, grad dao na korišćenje galeriji.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Raspisan konkurs za književnu nagradu „Bal u Elemiru“, poznata su i pravila

     

    Savremena galerija Zrenjanin skoro 50 godina kao svoj poslovni prostor i deo depoa koristi prostorije koje se nalaze u potkrovlju Palate finansija, zgrade u kojoj je smešten i Narodni muzej Zrenjanin. Potkrovlje je ukupne površine oko 200 kvadrata. Jedan deo te površine zauzima umetnički depo, a drugi arhiva. Preostali deo se koristi kao kancelarijski prostor. Prostor je loše izolovan, sklon vlaženju, sa slabim grejanjem. Jedan deo nema mogućnost ugradnje klime. Kako se radi o potkrovlju, vrlo često su ovde prisutni i golubovi, miševi i insekti.

     

    Palata finansija, koja je i sama kulturno dobro i u vlasništvu Republike Srbije, nikada nije etažirana. Zbog toga Savremena galerija svih ovih decenija nema rešen osnov po kome koristi navedeni prostor. Ostatak koristi Narodni muzej Zrenjanin, tako da Savremena galerija prostor u potkrovlju „privremeno“ koristi. To je onemogućava da konkuriše za određene investicione projekte.

     

    Stvorio bi se i dodatni izložbeni prostor

     

    Savremenoj galeriji potreban je i izložbeni prostor, kao i prostor za stalnu postavku, pored onog koji koristi u okviru zgrade Narodnog pozorišta, te bi se preseljenjem ove ustanove u palatu Srpske zadružne banke objedinila sva muzejska građa odnosno zbirka koja broji oko 2.500 umetničkih premeta. Stvorio bi se i dodatni izložbeni prostor i na istom mestu bi se nalazile i poslovne prostorije galerije.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Republička direkcija za imovinu zatražila je od grada da dostavi obrazložene odluke nadležnog organa, kako bi Vlada Srbije mogla da donese odgovarajuću odluku o prenosu svojine. Prenos svojine, koji bi trebalo da se dogodi neposrednom pogodbom, obaviće se sa teretom faktičkog korišćenja nekretnine od strane Saveza samostalnih sindikata za više opština, jer se on nalazi u njihovom višedecenijskom posedu, a sve po osnovu zabeleženog prava upravljanja.

     

    O zahtevu grada izjasniće se i Ministarstvo kulture jer je palata Srpske zadružne banke spomenik kulture i u režimu je zaštite.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura