Kultura Vesti Zrenjanin

Plesna predstava „Teorija struna“ gostuje u Zrenjaninu, ulaz besplatan

teorija struna
Foto: Promo

Plesna predstava „Teorija struna“ biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 7. marta, s početkom u 20 časova.

 

Ova predstava nastala je kao rezultat ko-autorskog rada žena koje su u dobi između 50 i 60 godina i koje su nekada plesale u studiju Dubravke Maletić. Sada, 30 godina nakon poslednjeg zajedničkog nastupa, okupile su se kako bi promišljale o sebi i promenama koje su se u međuvremenu dogodile.

 

One postavljaju sebi i drugima pitanja – Može li žena plesati u pozorištu i kada navrši 50 godina? Šta je njena uloga u društvu i porodici? Kakav je njen odnos prema sebi samoj? Ovaj ples je izvođenje stalne tenzije između opštih slika o ženi i specifičnosti ličnih istorija, stremljenja, odnosa prema sebi i životu.

 

Teorija struna, koja se razvila u okviru fizike kao pokušaj opisivanja svih poznatih osnovnih sila i stanja materije, u ovoj predstavi se koristi kao metafora „ženskog principa“ i zajedništva, ali se otvora i za drugačija čitanja.

 

Pročitajte još: Devojčica iz filma „Mrtav ‘ladan“ režira predstavu u Narodnom pozorištu

 

Predstava „Teorija struna“ je imala premijeru u Narodnom pozorištu u Beogradu i sa uspehom je izvedena i u Bitef teatru. Gostovanje u Zrenjaninu ima za cilj ne samo da prikaže predstavu Zrenjanincima, već i da uključi vršnjakinje sa lokala.

 

Predstavi će prethoditi radionica koja će omogućiti da se učesnice iz Zrenjanina uključe u izvođenje jednog segmenta predstave.

 

Ulaz je besplatan, ali zainteresovani treba da rezervišu svoje mesto putem e-maila struneprojekat@gmail.com

 

Koncept i dramaturgija: Marko Pejović

 

Koreografija i izvođenje: Branka Baretić Milenković, Danijela Radosavljević Pantić, Marina Nisić Maraš, Stanislava Maksimović Raičević, Svetlana Mojsilović Đurović

 

Kostimograf: Boris Čakširan

 

Muzička urednica: Dragana Pantić

 

Plesna pedagoškinja: Ana Ignjatović-Zagorac

 

Fotograf: Nemanja Maraš

 

Finansijska podrška: Međunarodni klub žena, Beograd.

 

Podrška u realizaciji: Kulturni centar „Magacin“

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz