Kultura Vesti Zrenjanin

Otvorena izložba radova Milutina Mićića “Vreme maski”

vreme maski

Samostalna izložba radova akademskog slikara Milutina Mićića pod nazivom “Vreme maski” otvorena je u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

 

Publika je može pogledati do 5. maja, svakog dana od 8 do 21 sat.

 

PROČITAJTE JOŠ: Počasne članske karte biblioteke za medicinske radnike

 

Izloženo je dvadesetak slika, urađenih 2018. i 2019. godine u kombinovanoj tehnici, a izložbena celina nosi naziv “Vreme maski”. Umetnikov stvaralački izraz kreće se u pravcu otkrivanja drušvenih anomalija i njihovog sagledavanja, a umetnikova pažnja je usmerena na društvene krize.

 

– Maske su oduvek bile prisutne u ljudskoj civilizaciji, od praistorije do danas. U različitim vremenima i kontekstu su imale i posebnu moć i značaj. Kroz ovaj ciklus svakoj slici dajem posebno metaforičko mesto. Moć maske na njima je neuhvatljiva, ali traži od posmatrača veliku koncentraciju i istraživanje – kazao je Milutin Mićić.

 

On na slikama otvara značajna pitanja važna za današnji i budući trenutak.

 

– Ukazujem na evoluciju zla. Značajan zahtev je razotkrivanje neprijatnih, ali i prijatnih istina. Komunikacija sa posmatračem je otvorena. Traganje za tajnama ovih slika može da pomogne svakom čoveku da se i sam kreativno i kritički otvori i preduzme nešto u svom okruženju i društvu. Daje mu priliku da prepozna tuđe, ali i svoje dobre i zle maske i prevaziđe ih – naglašava Mićić.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Milutin Mićić je 1986. završio Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Poslediplomske studije na istoj akademiji završio je tri godine kasnije. Do sada je imao 25 samostalnih izložbi slika, skulptura i rezanih oblika. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada za umetnički rad.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM