Kultura Vesti Zrenjanin

Otvorena izložba posvećena znamenitom naučniku dr Đorđu Radiću (Foto)

izložba posvećena đorđu radiću

Izložba posvećena znamenitom naučniku dr Đorđu Radiću otvorena je danas u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

Prethodno je zamenik gradonačelnika Saša Santovac u Gradskoj kući upriličio prijem za članove Saveza inženjera Srbije i Društva inženjera Zrenjanin, koji su i organizatori izložbe.

 

Zahvaljujući izložbi, koja će trajati do 2. marta, zrenjaninska publika će imati priliku da bolje upozna život i delo dr Đorđa Radića, poljoprivrednog prosvetitelja i naučnika.

 

izložba posvećena đorđu radiću

 

Radić je rođen 1839. godine u Velikom Bečkereku i bio je prvi doktor poljoprivrednih nauka kod nas i počasni član Srpske kraljevske akademije. Bio je prvi Srbin koji je na univerzitetu u Beču položio doktorat iz filozofije s poljoprivrednom raspravom.

 

Ime Đorđa Radića je postalo poznato i potrebno Srbiji. Zato ga je Knez Mihailo Obrenović više puta pozivao i angažovao, prvi put 1864. godine.

 

PROČITAJTE JOŠ: Mlada zrenjaninska slikarka Jelena Bursać trenutno izlaže u Beogradu

 

Među Radićevim brojnim naučnim dostignućima može se pomenuti hibridizacija kukuruza koju je započeo pre nego što je to učinjeno u SAD-u, dobijanje raznih sorti kukuruza i krompira, kao i novih vrsta povrća. Zaslužan je za proizvodnju prvog pamuka u Ugarskoj, uvođenje plemenitije rase stoke i izvođenje ukrštanja.

 

Izvodio je oglede sa uzgojem svilene bube. Zahvaljujući njemu su i nabavljene, za ono vreme, nove sprave i alati – gvozdeni plugovi i vršalice sa vitlom.

 

Više fotografija sa današnjeg događaja možete pogledati na sajtu volimzrenjanin.com

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM