• Mlada zrenjaninska slikarka Jelena Bursać trenutno izlaže u Beogradu

    Jelena Bursać je mlada zrenjaninska slikarka. Ima 23 godine i trenutno je na master akademskim studijama slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Vidoja Tucovića.   Do sada je imala pet samostalnih i preko 60 kolektivnih izložbi u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Rumuniji, Italiji, Japanu i Kanadi.   U zemlji i inostranstvu je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Mlada zrenjaninska slikarka Jelena Bursać trenutno izlaže u Beogradu

    Jelena Bursać je mlada zrenjaninska slikarka. Ima 23 godine i trenutno je na master akademskim studijama slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Vidoja Tucovića.

     

    Do sada je imala pet samostalnih i preko 60 kolektivnih izložbi u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Rumuniji, Italiji, Japanu i Kanadi.

     

    U zemlji i inostranstvu je učestvovala na projektima, radionicama i likovnim kolonijama. Od 2019. godine je članica Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina. Stipendista je Dositeje – Fonda za mlade talente 2019/2020. godine, koju dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta. Pretežno se izražava kroz sliku, objekat, crtež, grafiku i instalaciju.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Aleksandra Ilić predstavlja radove u okviru samostalne izložbe “Unmuting”

     

    Jelena trenutno izlaže u novobeogradskoj Blok galeriji. Odvojila je vreme da za čitaoce portala zrenjaninski.com ispriča nešto o izložbi koja je u toku, ali i o sebi i svom radu.

     

    – Radovi koje čine postavku su deo serije pod nazivom „Traganje“. Ona je započeta 2019. godine radovima u tehnici ulje na platnu na različitim formatima različitih veličina. Kroz ovu seriju radova, na kojima su prisutni geometrijski motivi, lavirinti, piramide, stepenice, putevi i prolazi, istražujem sopstveno putovanje kroz život i različite situacije koje nam život donosi – kaže Jelena.

     

    jelena bursać

    Poseban odnos sa rodnim gradom

     

    Ona trenutno radi na jednoj novoj seriji radova u polju slike. Serija će se konceptualno nadovezati na prethodne, ali će se stilski razlikovati. Nakon master studija, Jelena planira da nastavi da se usavršava u oblasti umetnosti i upiše doktorske studije na istoj Akademiji.

     

    – Položaj mladih umetnika kod nas, bilo da su u pitanju muzičari, dramski umetnici ili likovni, generalno je loš. To posebno do izražaja dolazi kada sa fakulteta iskoračite u realnost. Ostaneš prepušten sam sebi i snađeš se kako najbolje umeš. Poseban problem jeste tržište koje gotovo da ne postoji. Umetnici su često prinuđeni da rade poslove za koje se uopšte nisu školovali, samo da bi preživeli. Za nas slikare problem je i  nabavka materijala neophodnog za rad koji mora biti odgovarajućeg kvaliteta i koji je često preskup. Ono što je dobro i povoljno jeste što mladi danas imaju sve više prilika za izlaganje u zemlji – smatra Jelena.

     

    Sa rodnim gradom Jelena ima poseban odnos.

     

    – Zrenjanin jeste grad u kojem sam odrasla, išla u srednju školu. Uprkos izvesnoj dozi melanholije koja je utkana u ovaj grad, smatram da je on pun potencijala i da poseduje mnogo kvalitetnih ljudi koji ne dolaze do izražaja. Volela bih da se vrati „stari dobri duh“ Zrenjanina, kakav je nekad bio, iako ga ja takvog ne pamtim i kojeg znam samo na osnovu istorije grada i priče starijih od mene – priča naša sagovornica.

     

    U Novom Sadu je već petu godinu, ali u Zrenjanin se uvek vraća, jer je on njen dom.

     

    – Razmišljam, pomalo optimistično, da će se nekad u bližoj budućnosti, taj stari duh Zrenjanina probuditi iz dubokog sna, oživeti grad, vratiti energiju. Nadam se da ćemo svi kao pojedinci u jednoj velikoj grupi umetnika, koje ovaj grad poseduje, zajedničkim snagama to i uspeti – završava razgovor mlada slikarka Jelena Bursać.

     

    Radove Jelene Bursać možete POGLEDATI OVDE.

     

    jelena bursać

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura