Kultura Vesti Zrenjanin

Osvojene četiri nagrade: Predstava „Dečak i mesec“ pobrala simpatije žirija

dečak i mesec

Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina osvojilo je četiri nagrade sa predstavom „Dečak i mesec“ na petom „Zimskom pozorišnom festivalu za decu“ u Aleksincu – za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, scenografiju i najbolju epizodnu ulogu koja je pripala glumici Nataši Milišić.

 

Festival je održan u periodu od 20. do 25. maja u organizaciji Gradskog pozorišta „Teatar 91“. Odluke o nagradama jednoglasno je doneo žiri u sastavu: dramaturg Branislav Nedić, glumica Ivana Nedeljković i glumac-lutkar Cvetin Aničić.

 

PROČITAJTE JOŠ: Uručena Nagrada za moderni umetnički senzibilitet: Laureat Slavko Gordić

 

„Izuzetnim rediteljskim postupkom, maštovito i originalno, razvijajući likove i događaje, izvanredno uklapajući sve scenske elemente, rediteljka Vjera Vidov nas vodi kroz uzbudljivu priču o borbi dobra i zla, o značaju mašte i sanjarenja i davanju značaja zaboravljenim vrednostima“, naveo je žiri u obrazloženju nagrade za najbolju režiju i predstavu u celini, koja je pripala Lutkarskom ansamblu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ i rediteljki predstave „Dečak i mesec“ Vjeri Vidov.

 

Odluku o nagradi za najbolju scenografiju, dodeljenu scenografu i pozorišnom producentu Leu Vukeliću, žiri je obrazložio mišljenjem da „scenografija kroz samu predstavu raste i od prazne scene pojavljuje se bogata scenografija jednostavnosti, ali vrlo stilski tačna i precizna“, dodajući i da „istaknuta slikovnost i multifunkcionalnost scenskih elemenata ovu scenografiju čine vrednom nagrade“.

 

Glumici Lutkarskog ansambla Nataši Milišić je za ulogu Svrake i Glumice u predstavi „Dečak i mesec“ uručena nagrada za najbolju epizodnu ulogu.

 

„Maštovito i znalački, Nataša Milišić kombinuje dva lika koja igra, likove Glumice i Svrake, i na autoritativan način donosi na scenu pravu glumačku magiju“, navodi se u zaključku žirija.

 

Premijera bila u novembru prošle godine

 

Predstava „Dečak i mesec“ premijerno je izvedena na Lutkarskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ 15. novembra prošle godine. Predstava je nastala po motivima pripovetke Branka Ćopića „Mesec i njegova baka“. Tekst predstave napisao je dramski pisac Željko Hubač, a režirala ju je rediteljka Vjera Vidov. Scenografiju potpisuje Leo Vukelić, kostimografiju i kreaciju lutaka Blagovesta Vasileva. Kompozitor songova je Zoran Bulatović Bale.

 

U predstavi igraju glumci Predrag Grujić, Kristian Kardoš, Tatjana Barać, Nataša Milišić, Andrija Poša, Danilo Mihnjević, Snežana Popov i Olgica Trbojević Kostić.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Predstava „Dečak i mesec“ je proglašena najboljom predstavom za decu u celini i početkom aprila, na 71. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, a Blagovesti Vasilevoj uručena je nagrada „Tihomir Mačković“ za najbolju kreaciju lutaka.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak