• Od ponedeljka pred publikom radovi nastali na 42. Susretu akvarelista

    Izložba radova nastalih u Umetničkoj koloniji Ečka, u okviru 42. Susreta akvarelista, biće otvorena u Savremenoj galeriji Zrenjanin od ponedeljka, 1. novembra.   Kao jedan od dva saziva koja organizuje Savremena galerija Zrenjanin, ove godine su po 42. put organizovani Susreti akvarelista. Od 21. do 23. avgusta u Umetničkoj koloniji Ečka su boravili i stvarali […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Od ponedeljka pred publikom radovi nastali na 42. Susretu akvarelista

    Izložba radova nastalih u Umetničkoj koloniji Ečka, u okviru 42. Susreta akvarelista, biće otvorena u Savremenoj galeriji Zrenjanin od ponedeljka, 1. novembra.

     

    Kao jedan od dva saziva koja organizuje Savremena galerija Zrenjanin, ove godine su po 42. put organizovani Susreti akvarelista. Od 21. do 23. avgusta u Umetničkoj koloniji Ečka su boravili i stvarali umetnici Marija Avramović, Sam Tvajdejl, Danica Bićanić, Branko Đukić, Aleksandar Rakezić i Marija Šević.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Pozorište “Jovica Jelić” od mogućih devet osvojilo pet prvih nagrada

     

    Marija Avramović je rođena u Beogradu 1989. Završila je osnovne i master studije slikarstva na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi Čedomira Vasića. Master diplomu je stekla u Parizu 2017. a te godine počinje i saradnju sa Samom Tvajdejlom, umetnikom i programerom koji je studirao muziku u Liverpulu. Učestvovali su grupno i samostalno na različitim izložbama i umetničkim događajima.

     

    Danica Bićanić je rođena u Novom Sadu 1985. Master studije vajarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu završila je 2010. godine u klasi profesorke Gordane Kaljalović. Trenutno je apsolventkinja doktorskih studija likovnih umetnosti na istoj akademiji. Imala je četrnaest samostalnih i više grupnih izložbi i drugih nastupa kod nas i inostranstvu i dobitnica je nekoliko nagrada.

     

    Branko Đukić (Zrenjanin, 1966) završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu 1995, a magistrirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2004. godine. Samostalno je izlagao preko dvadeset puta u zemlji i inostranstvu, a više od sto puta na raznim kolektivnim izložbama. Od 2008. uređuje i vodi festival „Stripolis”, kao i istoimeni časopis koji je posvećen internacionalnom autorskom stripu.

     

    Aleksandar Rakezić (Kraljevo, 1995) masterirao je prošle godine na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milete Prodanovića. Trenutno je prva godina doktorskih umetničkih studija, smer slikarstvo. Stipendista je Vlade Francuske.

     

    Marija Šević (Aranđelovac, 1987) diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Usavršavala se na Akademiji lepih umetnosti u Monpeljeu, a kao stipendistkinja Vlade Francuske boravila je na Akademiji lepih umetnosti u Parizu.

     

    42. susret akvarelista

     

    Odabrani umetnici sa lakoćom upotrebljavaju različite medije

     

    Odabrani umetnici, u skladu sa savremenim umetničkim praksama, sa lakoćom upotrebljavaju različite medije u svom stvaralaštvu. Nije im strano ni izražavanje u tradicionalnim likovnim tehnikama, odnosno u akvarelu.

     

    „Bez obzira na izbor tehnike, u svim radovima se poštuju osnovne karakteristike akvarela, kao što su luminoznost, lazurnost, transparentnost i spontanost. Umetnici su posvećeni različitim ličnim i univerzalnim temama, propituju realnost koja nas okružuje, različite društvene fenomene, kao i normalnost koja nam je nametnuta. Istražuju različite utopijske i distopijske svetove stvarajući prostor za izražavanje različitih kako pitanja i nedoumica tako i saznanja i mišljenja“, navode u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Selektori 42. Susreta akvarelista su Sava Stepanov i Slavica Popov.

     

    Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Zrenjanin.

     

    42. susret akvarelista
    Marija Avramović i Sam Twidale – „Supreme“

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura