• Nova knjiga Milana Micića je vredno svedočanstvo o srpskim dobrovoljcima

    Veoma posećena promocija nove knjige Milana Micića, pod nazivom „Srpski dobrovoljci iz Banata, Bačke i Baranje: (1914–1918)” održana je sinoć u atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin.   Ovo je deseta knjiga Milana Micića, u izdanju Banatskog kulturnog centra, objavljena u ediciji „Istorija”. Recenzenti knjige su istoričari Predrag Vajagić, Pavle Orbović i Petar Đurđev, a urednik je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Nova knjiga Milana Micića je vredno svedočanstvo o srpskim dobrovoljcima

    Veoma posećena promocija nove knjige Milana Micića, pod nazivom „Srpski dobrovoljci iz Banata, Bačke i Baranje: (1914–1918)” održana je sinoć u atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Ovo je deseta knjiga Milana Micića, u izdanju Banatskog kulturnog centra, objavljena u ediciji „Istorija”. Recenzenti knjige su istoričari Predrag Vajagić, Pavle Orbović i Petar Đurđev, a urednik je književnik Radovan Vlahović.

     

    Micićeva knjiga govori o dobrovoljcima srpske vojske sa područja Banata, Bačke i Baranje koji su tokom Velikog rata aktom svog dobrovoljstva doprineli pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Oni su odigrali ogromnu ulogu i u činu prisjedinjenja njihovih krajeva Kraljevini Srbiji i stvaranju jugoslovenske države 1918. godine.

     

    Pročitajte još: Kreativni radovi srednjoškolaca biće izloženi u holu Narodnog muzeja

     

    Knjiga je dragocena jer sadrži i sistematizovane spiskove sa oko 4.400 imena i prezimena srpskih dobrovoljaca iz Banata, Bačke i Baranje. U njoj su zapisana imena srpskih dobrovoljaca i iz Zrenjanina i gotovo svih mesta srednjeg Banata.

     

    promocija knjige milana micića

     

    Milan Micić: Ova tema dugo bila van fokusa i istoričara i javnosti

     

    Govoreći o svojoj novoj knjizi koja se bavi temom srpskih dobrovoljaca, Micić je istakao da je ova tema dugo bila van fokusa i istoričara i javnosti. Dobrovoljci su i posle Prvog svetskog rata, a naročito posle Drugog svetskog rata, bili skrajnuti, a često i na meti režima, naročito komunističkog.

     

    U diskusiji nakon predstavljanja knjige, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ Milan Bjelogrlić istakao je naročito značaj imenika dobrovoljaca, sistematizovanog i po mestima porekla i složenog po azbučnom redu. Popis imena je i svojevrsno vaskrsnuće dobrovoljaca i njihovog žrtvovanja, naglasio je Bjelogrlić.

     

    Milan Micić je rođen 1961. godine u Zrenjaninu. Doktor je istorijskih nauka. Autor je trideset i šest knjiga iz istoriografije, istorijske esejistike, dokumentarne proze, kratke proze i poezije. Istoriografske teme su mu srpski dobrovoljački pokret u Prvom svetskom ratu, kolonizacija Vojvodine u 20. veku i odnos književnog i istorijskog u srpskoj književnosti druge polovine 19. i prve polovine 20. veka.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura