• Narodni muzej uspešno sproveo digitalizaciju kulturnog nasleđa (Video)

    Narodni muzej u Zrenjaninu jedan je od tri muzeja u Srbiji u kojima je uspešno sproveden projekat digitalizacije kulturnog nasleđa. Osim u Narodnom muzeju Zrenjanin, ovaj posao uspešno je obavljen i u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije u Beogradu i Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.   Promocija ovih projekata održana je u press sali Ministarstva kulture […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Narodni muzej uspešno sproveo digitalizaciju kulturnog nasleđa (Video)

    Narodni muzej u Zrenjaninu jedan je od tri muzeja u Srbiji u kojima je uspešno sproveden projekat digitalizacije kulturnog nasleđa. Osim u Narodnom muzeju Zrenjanin, ovaj posao uspešno je obavljen i u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije u Beogradu i Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

     

    Promocija ovih projekata održana je u press sali Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Prisutnima se tom prilikom obratila i Jelena Gvozdenac Martinov, direktorka Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

     

    Kako je rečeno, ove projekte podržalo je Ministarstva kulture i informisanja i oni predstavljaju primer dobre prakse u prezentaciji kulturnog nasleđa korišćenjem savremenih tehnologija.

     

    Pročitajte još: Dragana Sabovljev dobitnica Nagrade „Najbolji bibliotekar“ za 2019. godinu

     

    Narodni muzej u Zrenjaninu je, u saradnji sa kompanijom „Zumoko“, realizovao projekat „Vizije muzeja“. U pitanju je interaktivni vodič kroz stalnu postavku ove ustanove kulture.

     

    „Projekti muzeja u Zrenjaninu i Novom Sadu primer su kako se informaciona i komunikaciona tehnologija uspešno koriste za predstavljanje kulturnog nasleđa. Pokazuju kako se mlade generacije, na njima prihvatljiv način, privlače u ustanove kulture. Ovi projekti su dokaz da su naše ustanove spremne za digitalnu transformaciju kulture. I to uz konstantni rad na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara“, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

     

    Direktorka Narodnog muzeja u Zrenjaninu je napomenula kako je motiv za uvođenje novih tehnologija u aktivnosti muzeja bio želja da se razbije barijera između posetilaca i muzejskih postavki.

     

    – Namera je bila da se prvo preko sveta tehnologije i igre privuku deca, a da zatim ona povedu svoje roditelje i tako vrate publiku u muzeje – kazala je Jelena Gvozdenac Martinov.

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura