Kultura Vesti Zrenjanin

Narodni muzej će predstaviti vredan poklon koji je stigao u ovu ustanovu

mirjana nikolić pećinar
Mirjana Nikolić Pećinar u društvu kolege, pored Begeja

Povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. maja, Narodni muzej Zrenjanin će publici premijerno predstaviti vredan poklon koji je nedavno stigao u ovu ustanovu. U pitanju je šest slika čija je autorka Mirjana Nikolić Pećinar.

 

Mirjanina kćerka Milica Ivković iz Beograda ovim darom je ispunila želju svoje majke da nekoliko njenih radova dospe u grad u kojem je odrasla i školovala se.

 

Narodni muzej Zrenjanin je uz veliku zahvalnost prihvatio ovaj poklon. Odlučio je da ga predstavi publici premijerno i samo tokom Međunarodnog dana muzeja, u ponedeljak, 18. maja. Na taj način će ujedno biti obeležena i desetogodišnjica od smrti slikarke Mirjane Nikolić Pećinar koja se navršava 14. maja.

 

Pročitajte još: Radovan Vlahović dobitnik međunarodne književne nagrade „Zlatni prsten“

 

Slike će biti izložene u prostoru stalne postavke na prvom spratu, uz ostala dela autora iz XX veka. Posetioci ih mogu videti u periodu od 9 do 19 časova. Iz ove ustanove kulture podsećaju da je potrebno voditi računa o međusobnoj distanci od dva metra i pridržavati se propisanih mera zaštite koje podrazumevaju upotrebu maske i dezinfekciju ruku.

 

mirjana nikolić pećinar - trešnje i politika
Slika „Trešnje i Politika“

 

Mirjana Nikolić Pećinar prvi put je izlagala u Zrenjaninu 1953.

 

Mirjana Nikolić Pećinar je rođena u Sarajevu 1923. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Velikom Bečkereku/Petrovgradu, (današnjem Zrenjaninu). Učila je slikanje kod Aleksandra Lažečnikova i Stojana Trumića. Akademiju likovnih umetnosti i specijalni tečaj završila je u Beogradu u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Prvi put izlaže u Zrenjaninu 1953. godine. Kao član ULUS-a izlagala je na kolektivnim izložbama Saveza likovnih umetnika Jugoslavije, Likovnim susretima u Subotici, umetničkim kolonijama Ečka, Počitelj, Sićevo…

 

Narodni muzej Zrenjanin u okviru Zbirke likovne umetnosti od ranije čuva tri slike Mirjane Nikolić Pećinar, a uz ovih šest, značajno će obogatiti svoj fond. Slike prate stvaralaštvo umetnice od pedesetih do devedesetih godina XX veka. U pitanju su „Tramvaj na Studentskom trgu“, „Oluja“, „Baka Desa“, „Groblje“, „Gradnja Novog Beograda“, kao i rad manjeg formata „Trešnje i Politika„.

 

Bilo da je reč o ljudskoj figuri, pejzažu, mrtvoj prirodi ili retkim apstraktnim kompozicijama, slikarstvo Mirjane Nikolić Pećinar je sveobuhvatni prikaz jednog ličnog, lirskog i intimističkog odnosa prema prirodi i čoveku.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM