Kultura Vesti Zrenjanin

Na završnici Horskog festivala „Slobodan Bursać“ koncert posvećen Korneliju Kovaču

horski festival slobodan bursać

Jubilarni, deseti po redu Horski festival „Slobodan Bursać“ biće održan od 2. do 4. juna u Kulturnom centru Zrenjanina. To je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare održanoj tim povodom.

 

Direktor festivala Vladimir Stojković je rekao da su predviđeni nastupi 22 hora, sa oko 700 izvođača. U pitanju su članovi mešovitih, ženskih, muških i dečijih ansambala.

 

PROČITAJTE JOŠ: Miodrag Raičević dobitnik književne nagrade „Đura Jakšić“ za prošlu godinu

 

– Ove godine obeležava se jubilej – jedna decenija festivala i trideset godina od smrti poznatog zrenjaninskog dirigenta Slobodana Bursaća, po kojem je ovaj muzički festival i dobio ime. Kako bismo obeležili značajan festivalski jubilej, desetogodišnjicu postojanja, planirano je učešće skoro svih zrenjaninskih horova i gostujućih horova iz zemlje i inostranstva – naglasio je Stojković.

 

Horski festival „Slobodan Bursać“ će svečano biti otvoren u petak, u 20 časova. Sat vremena ranije, u izložbenom salonu Kulturnog centra, biće predstavljena retrospektivna izložba festivalskih plakata pod nazivom „Deset godina iza nas“. Prvog dana festivala nastupiće Dragana Kirćanski Jerinić i hor „Izvor“, Gradski dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina, Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina, Hor društva Slovenaca „Planika“, Hor „Jelačić“ iz Petrovaradina i Zrenjaninski kamerni hor.

 

vladimir stojković

 

U okviru matinea nastupiće dečiji horovi

 

U subotu, u okviru matinea, nastupiće dečiji horovi. Program počinje u 11 časova, a u večernjem terminu od 20 sati publiku, pored vokalnih kvarteta i grupa, očekuju i nastupi mešovitih horova. Između ostalog, predstaviće se Dečiji hor Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Hor „Ars vocalis“ iz Beograda, Vokalni kvartet „Vita Brevis“, Mešoviti hor „Prepodobni Rafailo Banatski“ i Vokalna skupina „BeJazzy“ iz Ljubljane.

 

Završnica festivala održaće se u nedelju, u 20 časova, sa celovečernjim koncertom Kamernog hora „Odjek“ iz Požarevca. Koncert pod nazivom „Jedno prošlo doba“ posvećen je kompozitoru Korneliju Bati Kovaču. Biće izvedene njegove brojne numere koje su stekle veliku popularnost i za sva vremena obeležile regionalnu muzičku scenu.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Pre svake festivalske večeri biće emitovan i kratki dokumentarni film koji će predstaviti festival u proteklim godinama. Ulaz na sve događaje u okviru festivala je besplatan.

 

Organizator festivala je Kulturni centar Zrenjanin. Pomogli su ga, između ostalih, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grad Zrenjanin i Zrenjaninski poslovni krug.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak