• Na današnji dan je u Srpskoj Crnji rođen srpski pisac i slikar Đura Jakšić

    Na današnji dan, 8. avgusta 1832. godine, u Srpskoj Crnji je rođen srpski pisac i slikar Đura Jakšić.   Jakšić je bio najizrazitiji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka. Pisao je lirsku, rodoljubivu, satiričnu, socijalnu i epsku poeziju.   PROČITAJTE JOŠ: Izložba posvećena 45. godišnjici Kulturno – umetničkog […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Na današnji dan je u Srpskoj Crnji rođen srpski pisac i slikar Đura Jakšić

    Na današnji dan, 8. avgusta 1832. godine, u Srpskoj Crnji je rođen srpski pisac i slikar Đura Jakšić.

     

    Jakšić je bio najizrazitiji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka. Pisao je lirsku, rodoljubivu, satiričnu, socijalnu i epsku poeziju.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Izložba posvećena 45. godišnjici Kulturno – umetničkog društva “Pionir”

     

    Slikarstvo je učio u Segedinu, Temišvaru, Pešti, Bečkereku (sada Zrenjanin), Beču i Minhenu. Potom je bio učitelj i predavao je crtanje u Kragujevcu, Požarevcu i Jagodini.

     

    Po prirodi je bio nemirna i buntovna ličnost, pa je često napuštao službe ali je i otpuštan.

     

    Pisao je s romantičarskim patosom pesme o slobodi i stihovane lirske ispovesti. Njegove pesme „Na Liparu“, „Ponoć“, „Mila“, „Padajte braćo“, „Otadžbina“, „Ja sam stena“ i „Noć u Gornjaku“ spadaju u vrh srpske romantičarske poezije.

     

    Napisao je drame u stihovima „Seoba Srbalja“, „Jelisaveta, kneginja crnogorska“ i „Stanoje Glavaš“, kao i oko 40 pripovedaka.

     

    U njegovu čast, u Srpskoj Crnji se svake godine održava manifestacija „Đurini dani – Liparske večeri“. Takođe, osnovna i srednja škola u njegovom rodnom selu nose Đurino ime.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Đura Jakšić je preminuo 16. novembra 1878. godine u Beogradu.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura