• Mnogi oduševljeni nesvakidašnjim potezom Gradske narodne biblioteke

    Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina povukla je nesvakidašnji potez koji je mnoge oduševio. Naime, na ulazu u biblioteku, u holu, postavljena je kutija na kojoj piše: „Vratite knjige koje ste odavno pozajmili. Članska kartica nije potrebna“.   Članovima biblioteke je, naime, omogućeno da vrate davno pozajmljene knjige tako što će ih odložiti u […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Mnogi oduševljeni nesvakidašnjim potezom Gradske narodne biblioteke

    Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina povukla je nesvakidašnji potez koji je mnoge oduševio. Naime, na ulazu u biblioteku, u holu, postavljena je kutija na kojoj piše: „Vratite knjige koje ste odavno pozajmili. Članska kartica nije potrebna“.

     

    Članovima biblioteke je, naime, omogućeno da vrate davno pozajmljene knjige tako što će ih odložiti u kutiju, bez susreta sa bibliotekarima i pokazivanja članske karte. Zašto su se odlučili na ovaj korak, za portal zrenjaninski.com objašnjava portparolka ove ustanove Jelena Đorđević Perc.

     

    – Iz iskustva znamo da osećaj nelagode zbog neispunjenih obaveza ljude dovodi u situaciju da odugovlače sa dolaskom u biblioteku. Imaju grižu savesti ili, pak, naposletku potpuno odustanu od vraćanja knjiga. Želeli smo da nikome ne bude neprijatno. Smatramo da  uljudnom molbom možemo postići daleko više nego opomenama i kažnjavanjem. Voleli bismo da se sugrađani odazovu u što većem broju i tako pokažu da smo u pravu. Prvog dana, nakon objave na društvenim mrežama, kutija je bila do pola puna. Vraćene su, između ostalih, i knjige pozajmljene 2014. godine, a korisnici biblioteke su nam se hvalili da ih je naša kutija inspirisala da na sličan način potražuju stvari koje su pozajmili komšijama i prijateljima – objašnjava Đorđević Perc.

     

    Pročitajte još: Šestoro pesnika ušlo u uži izbor za književnu nagradu „Đura Jakšić“

     

    Uspeh ove akcije, smatra ona, mogao bi da bude lep primer da ne mora sve silom, a bibliotekarima bi mnogo pomogao da utvrde kakvo je realno stanje knjižnog fonda i tako lakše završe posao na koji ih zakon obavezuje, odnosno reviziju.

     

    Cena članarine dugo nije menjana

     

    Inače, zrenjaninska biblioteka je jedna od retkih koja ne naplaćuje „zakasnine“, to jest novčane kazne po danu prekoračenja za pozajmljene knjige. Takođe, cena članarine se dugo nije menjala – iznosi 500 dinara za godinu dana. Članska kartica važi za sve članove porodice koji žive na istoj adresi, a omogućava korišćenje svih odeljenja biblioteke.

     

    Želja bibliotekara jeste da usluge biblioteke budu svima dostupne, da sugrađani rado i često svraćaju, čak i kad se dogodi da su duže od predviđenog roka zadržali knjige.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura