• Mladi zrenjaninski gitarista Rastko Marinković prosto pleni talentom (Video)

    Rastko Marinković ima 17 godina i od septembra će poći u četvrti razred Srednje muzičke škole „Josif Marinković“ u Zrenjaninu. Od svoje devete godine on svira akustičnu gitaru i u klasi je profesora Pavla Kirćanskog.   – Počeo sam da sviram gitaru u svojoj devetoj godini sa idejom da budem rok gitarista. Prva gitara na […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Mladi zrenjaninski gitarista Rastko Marinković prosto pleni talentom (Video)

    Rastko Marinković ima 17 godina i od septembra će poći u četvrti razred Srednje muzičke škole „Josif Marinković“ u Zrenjaninu. Od svoje devete godine on svira akustičnu gitaru i u klasi je profesora Pavla Kirćanskog.

     

    – Počeo sam da sviram gitaru u svojoj devetoj godini sa idejom da budem rok gitarista. Prva gitara na kojoj sam svirao bila je pozajmljena i u poprilično lošem stanju. Našem porodičnom prijatelju ona je bukvalno stajala iza ormana i skupljala prašinu. No, u mojim rukama je oživela i tako počinje moje višegodišnje druženje sa ovim divnim instrumentom – priča Rastko Marinković za portal zrenjaninski.com.

     

    Za nižu muzičku školu je zakasnio, pa je, da bi uhvatio korak, odlučio da, kao vanredni učenik, za godinu dana polaže dva razreda, kako bi stigao svoju generaciju. Svih šest razreda završio je kao vanredni učenik sa prosekom 5,00.

     

    PROČITAJTE JOŠ: “Luča” na originalan način predstavlja srpsku muzičku baštinu (Video)

     

    – To je bilo jako naporno. Bukvalno sam ceo raspust samo vežbao – priča Rastko.

     

    rastko marinković
    Foto: Privatna arhiva

     

    Publika mu daje posebnu inspiraciju

     

    Već u prvom razredu srednje muzičke škole, Rastko je svom profesoru Pavlu Kirćanskom rekao da bi želeo da priredi samostalni koncert. Iako je profesor bio sumnjičav, Rastko je svoju želju ostvario i već posle nekoliko meseci koncert je priredio u sali škole.

     

    – Uporan sam i odlučan, i kad nešto želim, ne štedim sebe. Ništa mi nije teško i odričem se svega ostalog kako bih vežbao, postigao savršenstvo onako kako ga ja doživljavam – kaže Rastko.

     

    On voli da se takmiči, ali najviše voli da nastupa pred publikom.

     

    – Publika je ta koja mi daje posebnu inspiraciju. Volim interakciju, javni nastup, volim da sam na sceni. Najveća mi je želja trenutno da sviram sa orkestrom, a razmišljam da, dok je još lepo vreme, održim jedan koncert na otvorenom – otkriva Rastko.

     

    rastko marinković
    Foto: Privatna arhiva

     

    Najveće uspehe, Rastko je ostvario u drugoj godini školovanja u srednjoj školi.

     

    – Na takmičenjima u zemlji i inostranstvu osvojio sam četiri prve nagrade, a na tri sam bio laureat. Osvojio sam i jednu drugu nagradu. Nažalost, u trećoj godini školovanja, zbog aktuelne situacije, nije bilo takmičenja, što mi je jako teško palo. Ipak, vežbam istim intenzitetom kao da ću sutra nastupiti na najprestižnijem takmičenju – navodi Rastko.

     

    Njegova želja je da posle završetka srednje škole upiše muzičku akademiju.

     

    – Veliku podršku imam u porodici, iako se niko u njoj ne bavi muzikom. Za sve što sam do sada postigao zaslužan je moj prvi profesor gitare Ognjen Cvekić, koji mi je otkrio lepotu klasične muzike. Velike zasluge ima i moj sadašnji profesor Pavle Kirćanski. Cilj sam sebi postavio i od njega ne odustajem. Svakog dana sebi zadajem nove zadatke i tako sebe stimulišem da vežbam iznova i iznova – završava svoju priču Rastko Marinković, mladi zrenjaninski gitarista.

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura