• „Luča“ na originalan način predstavlja srpsku muzičku baštinu (Video)

    Četiri devojke, od kojih je jedna naša Zrenjaninka, oformile su pevački grupu „Luča“, sa ciljem da na originalan način predstave i promovišu prebogatu muzičku baštinu srpskog naroda.   – Ime grupe „Luča“ simboliše svetlost, ali i povratak ka našem izvoru, ka identitetu. Naša želja je da pokažemo bogatstvo tradicionalne srpske muzike i da postanemo prepoznatljive […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    „Luča“ na originalan način predstavlja srpsku muzičku baštinu (Video)

    Četiri devojke, od kojih je jedna naša Zrenjaninka, oformile su pevački grupu „Luča“, sa ciljem da na originalan način predstave i promovišu prebogatu muzičku baštinu srpskog naroda.

     

    – Ime grupe „Luča“ simboliše svetlost, ali i povratak ka našem izvoru, ka identitetu. Naša želja je da pokažemo bogatstvo tradicionalne srpske muzike i da postanemo prepoznatljive na domaćoj muzičkoj sceni. I to sa repertoarom koji odražava naše korene, ali uz uplive moderne obrade i originalne interpretacije – kaže za portal zrenjaninski.com Zrenjaninka Mirka Kešelj, jedna od četiri članice pevačke grupe „Luča“.

     

    U tom sastavu su još Maja Stojanović i Jelena Anđelković iz Beograda, i Jovana Barać sa Kosova i Metohije.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Mužljanac Ervin Siveri je vrhunski majstor za izradu kožnih bičeva

     

    – Srele smo se na odseku za srpsko tradicionalno pevanje i sviranje, u klasi profesorke Sanje Ranković, u Muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu. Osetile smo da zajedno možemo da učinimo tradicionalnu muziku popularnijom i prepoznatljivijom. I sebi smo to zadale kao zadatak. Moje tri koleginice su, inače, nastavile školovanje na Muzičkoj akademiji, a ja sam odabrala pravo. Međutim, to me nije odvojilo od muzike i pevanja – priča Mirka.

     

    grupa luča

     

    Žele da pokažu kakvo skriveno blago se krije na Kosovu i Metohiji

     

    Pre godinu dana njih četiri krenule su u poduhvat pripreme albuma sa osam tradicionalnih pesama sa prostora Kosova i Metohije. Interpretacija je autentična, ali ipak uz malo poigravanje sa glasovima. Snimile su i spot sa pesmom „Sini jarko sunce sa Kosova“, za koji je melodiju osmislila Jovana Barać, po tekstu Ljubomira Rankovića. Aranžman je odradio Rastko Aksentijević.

     

    – Tražile smo i pesme manje poznate javnosti, da pokažemo kakvo skriveno blago se krije samo na Kosovu i Metohiji. Slično je i sa drugim krajevima. Počele smo od južne pokrajine, ali već imamo planove i za staru Srbiju, za dinarski prostor – ističe Mirka.

     

    Jedina prepreka im mogu biti finansije. Ove agilne devojke sada zdušno rade na animiranju ljudi spremnih da podrže ovakve poduhvate. Verujemo da će uspeti u tome, a naš portal se na ovaj način pridružuje podršci njihovom radu i angažovanju.

     

    https://www.youtube.com/watch?v=VJvLaTP-HSM

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura