• Aleksandra Ilić predstavlja radove u okviru samostalne izložbe „Unmuting“

    Samostalna izložba Aleksandre Ilić, pod nazivom „Unmuting“, biće otvorena u Salonu Savremene galerije Zrenjanin, u ponedeljak, 1. februara, u podne. Izložba će trajati do 25. februara.   Aleksandra Ilić od 2018. godine radi na seriji radova „Mute“. Pojam „mute“ umetnica vezuje za voljno ili nevoljno odsustvo glasa ili govora (u medicini), kao i šire odsustvo […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Aleksandra Ilić predstavlja radove u okviru samostalne izložbe „Unmuting“

    Samostalna izložba Aleksandre Ilić, pod nazivom „Unmuting“, biće otvorena u Salonu Savremene galerije Zrenjanin, u ponedeljak, 1. februara, u podne. Izložba će trajati do 25. februara.

     

    Aleksandra Ilić od 2018. godine radi na seriji radova „Mute“. Pojam „mute“ umetnica vezuje za voljno ili nevoljno odsustvo glasa ili govora (u medicini), kao i šire odsustvo samog zvuka („mute“ dugme za gašenje zvuka na električnim uređajima).

     

    PROČITAJTE JOŠ: Slikar Rastko Stefanović ispuniće zacrtani cilj – uskoro će da doktorira

     

    Simbolično, za umetnicu, „mute“ je stvarnost i datost pojedinca u pretrpanom, preglasnom modernom dobu. Ovaj fenomen masovne komunikacije ili, kako to umetnica naziva „mute“ osećaj, jeste pokretač ove serije radova. Koristeći lični simbolizam i estetiku fasade umetnica reaguje na buku današnjice njenim oružjem – mjutirajući je i okreće se introspekciji podsećajući na njen značaj.

     

    Radovi su rađeni pretežno u formi kolaža, dok je osnovni materijal koji umetnica koristi pesak koji imitira teksturu maltera i tako daje izgled fasade.

     

    Aleksandra Ilić fasade poistovećuje sa tokom misli i pažnje savremenog čoveka – mnoštvo slika, rečenica, fragmentisanih informacija koje se mogu povezati u zaključak, odnosno celinu, ili ne. U tom smislu estetika fasade, kao i kolaž, deluju kao vrlo prirodna forma vizualizacije misli i kao njihova prva kopija.

     

    „Unmuting“ bi bio sledeći korak u procesu. To je korak laganog ukidanja tišine i podizanja glasa.

     

    „Unmuting“ izložba sadrži, pored radova iz serije „Mute“, i nove radove koji se od monologa okreću ka dijalogu.

     

    Aleksandra Ilić je rođena u Beogradu 1987. godine. Od završetka studija aktivno se bavi samostalnom umetničkom praksom.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin