Kultura Vesti Zrenjanin

Mihajlo Pupin pre jednog veka postao počasni građanin Velikog Bečkereka

mihajlo pupin

Izložba “100 godina od proglašenja Mihajla Idvorskog Pupina za počasnog građanina Velikog Bečkereka” biće otvorena u petak, 22. oktobra, u 13 časova, na Trgu slobode u Zrenjaninu.

 

Izložbu organizuju udruženja građana “Godina Pupina Zrenjanin” i “Zrenjaninska eksplorativa”, uz finansijsku podršku Grada Zrenjanina.

 

PROČITAJTE JOŠ: Oni su vredni pažnje: Omladinski orkestar “Frenk Sinatra” nastupa u petak

 

Kako je najavljeno, otvaranju izložbe će, osim predstavnika Grada Zrenjanina i pomenutih udruženja, prisustvovati i rukovodioci Narodnog doma “Mihajlo Idvorski Pupin” iz Idvora i predstavnici fondacije “Mladen Selak” iz Beograda.

 

Tokom prepodneva, predstavnici Narodnog doma iz Idvora i autori monografije “Naučnik i patriota Mihajlo Idvorski Pupin” prof. dr Dragoljub Martinović i dr Dragoljub Cucić, uručiće Zrenjaninskoj himnaziji donaciju u vidu paketa knjiga, odnosno pomenute monografije.

 

Mihajlo Pupin je za počasnog građanina tadašnjeg Velikog Bečkereka, danas Zrenjanina, proglašen 1921. godine.

 

Pupin je bio fizičar, pronalazač, naučnik svetskog glasa, profesor na Univerzitetu Kolumbija. Bio je nosilac jugoslovenskog odlikovanja “Beli orao” prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD. Bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi.

 

Dobitnik je i Pulicerove nagrade za autobiografsko književno delo “Od pašnjaka do naučenjaka”.

 

Pupin je tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, kao i rentgenologije. Ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Takođe je zaslužan i za pronalazak Pupinovih kalemova.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM