• Likovna umetnica Gala Čaki dobitnica godišnje nagrade „Iskra kulture“

    Likovna umetnica Gala Čaki, koja je rođena 1987. godine u Zrenjaninu, osvojila je godišnju nagradu iz oblasti kulture, koju dodeljuje Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“.   Gala Čaki je dobitnica „Iskre kulture“, koja se dodeljuje za savremeno stvaralaštvo mladom autoru do 35 godina.   „Enormna energija, koju poseduje mlada likovna umetnica Gala Čaki, navela ju […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Likovna umetnica Gala Čaki dobitnica godišnje nagrade „Iskra kulture“

    Likovna umetnica Gala Čaki, koja je rođena 1987. godine u Zrenjaninu, osvojila je godišnju nagradu iz oblasti kulture, koju dodeljuje Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

     

    Gala Čaki je dobitnica „Iskre kulture“, koja se dodeljuje za savremeno stvaralaštvo mladom autoru do 35 godina.

     

    „Enormna energija, koju poseduje mlada likovna umetnica Gala Čaki, navela ju je da u jednoj godini završi studije na dva master programa na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Tako je postala prvi student koji je to ostvario na polju likovnog stvaralaštva u Vojvodini. Te studije su krunisane samostalnom izložbom u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu 2011. godine“, navodi Upravni odbor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ u obrazloženju odluke.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Život Miloša Rauškog pretočen u film koji je režirala njegova unuka

     

    Zahvaljujući pomenutoj izložbi, Gala Čaki je postala dobitnica stipendije „Ruth Katzman“, fondacije iz Njujorka. Ova fondacija u jednoj godini daruje samo dve stipendije najtalentovanijim stvaraocima. Potom su usledile stipendije u Indiji i Finskoj.

     

    Galerista iz Belgije Guy Maleveza je 2013. pozvao Galu da oslika istorijski deo grada Namura.

     

    „Ovaj monumentalni mural je Galu Čaki uvrstio u grupu poznatih stvaralaca, koji neguju kulturu i umetnost u Belgiji. Godine 2014. usledili su pozivi za učestvovanje na Zhangjiajie umetničkom kampu u Kini, zatim tri poziva u Sloveniju, od kojih je jedan za Međunarodni simpozijum keramike. Gali se 2015. ukazala prilika da izlaže u Takahara Furusato muzeju u Japanu, nakon tri godine učenja japanskog jezika“, dodaje se u obrazloženju odluke o dodeli godišnje nagrade.

     

    Izlagala u brojnim zemljama

     

    Njena slikarska dela nagrađena su i u Kataru i Abu Dabiju od strane tamošnjih ministarstava kulture. Jedna od najvažnijih izložbi je prolazak na svetsko bijenale umetnosti u Pekingu. Tamo je Gala sa samo dvadeset i pet godina predstavljala Srbiju u Narodnom muzeju u Pekingu.

     

    Gala Čaki je završila ujedno i doktorske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

     

    Osim u Srbiji, Gala se može pohvaliti aktivnim izlaganjem u zemljama kao što su Kanada, Amerika, Južna Amerika, Rusija, Kina, Japan, Koreja, Singapur, Indonezija, Katar, Dubai, Abu Dabi, Nemačka, Holandija, Francuska, Danska, Belgija, Italija, Portugalija, Slovenija, Hrvatska i Crna Gora, čime na najbolji način prezentuje našu kulturu i umetnost.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Svečana dodela godišnjih nagrada biće upriličena u četvrtak, 2. decembra, u Svečanom holu Pokrajinske vlade.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura