• Kvartet „Vita brevis“ ovog leta nastupao na zadovoljstvo publike (Video)

    Da se nije dogodila pandemija koronavirusa, horovi „Josif Marinković“ i „Panonika“ ovog leta učestovali bi na po dva takmičenja. Probe bi uveliko tekle za ono što ih je čekalo na jesen. U planu su bile i saradnje sa horovima iz Sremske Mitrovice i Novog Sada. Ali, ni od proba, ni od takmičenja, po svemu sudeći, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Kvartet „Vita brevis“ ovog leta nastupao na zadovoljstvo publike (Video)

    Da se nije dogodila pandemija koronavirusa, horovi „Josif Marinković“ i „Panonika“ ovog leta učestovali bi na po dva takmičenja. Probe bi uveliko tekle za ono što ih je čekalo na jesen. U planu su bile i saradnje sa horovima iz Sremske Mitrovice i Novog Sada. Ali, ni od proba, ni od takmičenja, po svemu sudeći, neće biti ništa jedno duže vreme. Zato je u prethodnom periodu bio aktivan vokalni kvartet „Vita brevis“.

     

    – Horovi su označeni kao visokorizična mesta za širenje virusa, jer kod pevanja postoje posebne tehnike disanja. U pitanju su veliki ansambli, gde je nemoguće držati fizičku distancu. A tek je nemoguće pevati pod maskama – objašnjava za portal zrenjaninski.com dirigentkinja Zorica Kozlovački.

     

    Pevačima okupljanje i probe veoma nedostaju.

     

    – Pevanje je jedna od osnovnih ljudskih potreba od prvih dana civilizacije. Oni koji vole da pevaju uskraćeni su za jedno veliko zadovoljstvo. Isto tako uskraćena je i naša verna publika – ističe Kozlovački.

     

    vita brevis

     

    Manje vokalne grupe kao rešenje

     

    Jedna od ideja jeste da se od postojećih pevača naprave manje vokalne grupe i tako sačeka neko srećnije vreme za velike horove.

     

    – Formirali smo jednu mušku pevačku grupu od šest članova, kao klapu, i vežbamo, pa kad bude prilike i mogućnosti, pokazaćemo to i u javnosti – kaže Kozlovački.

     

    Pročitajte još: Radovi sa likovne kolonije Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna

     

    A vokalni kvartet „Vita brevis“, koji čine Tatjana Ivanica, Vilma Dutina, Zorica Kozlovački i Aniko Gardinovački, imao je nekoliko nastupa ovog leta.

     

    – Možemo da organizujemo probe, uz poštovanje svih mera, a možemo i da nastupamo. Kvartet izvodi četvoroglasne, pretežno a cappella (bez pratnje) kompozicije. Sastoji se od prvog i drugog soprana (Tatjana i Vilma), i prvog i drugog alta, a to smo Aniko i ja – dodaje Zorica Kozlovački.

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura