Kultura Vesti Zrenjanin

Kvartet “Vita brevis” ovog leta nastupao na zadovoljstvo publike (Video)

vita brevis

Da se nije dogodila pandemija koronavirusa, horovi “Josif Marinković” i “Panonika” ovog leta učestovali bi na po dva takmičenja. Probe bi uveliko tekle za ono što ih je čekalo na jesen. U planu su bile i saradnje sa horovima iz Sremske Mitrovice i Novog Sada. Ali, ni od proba, ni od takmičenja, po svemu sudeći, neće biti ništa jedno duže vreme. Zato je u prethodnom periodu bio aktivan vokalni kvartet “Vita brevis”.

 

– Horovi su označeni kao visokorizična mesta za širenje virusa, jer kod pevanja postoje posebne tehnike disanja. U pitanju su veliki ansambli, gde je nemoguće držati fizičku distancu. A tek je nemoguće pevati pod maskama – objašnjava za portal zrenjaninski.com dirigentkinja Zorica Kozlovački.

 

Pevačima okupljanje i probe veoma nedostaju.

 

– Pevanje je jedna od osnovnih ljudskih potreba od prvih dana civilizacije. Oni koji vole da pevaju uskraćeni su za jedno veliko zadovoljstvo. Isto tako uskraćena je i naša verna publika – ističe Kozlovački.

 

vita brevis

 

Manje vokalne grupe kao rešenje

 

Jedna od ideja jeste da se od postojećih pevača naprave manje vokalne grupe i tako sačeka neko srećnije vreme za velike horove.

 

– Formirali smo jednu mušku pevačku grupu od šest članova, kao klapu, i vežbamo, pa kad bude prilike i mogućnosti, pokazaćemo to i u javnosti – kaže Kozlovački.

 

Pročitajte još: Radovi sa likovne kolonije Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna

 

A vokalni kvartet “Vita brevis”, koji čine Tatjana Ivanica, Vilma Dutina, Zorica Kozlovački i Aniko Gardinovački, imao je nekoliko nastupa ovog leta.

 

– Možemo da organizujemo probe, uz poštovanje svih mera, a možemo i da nastupamo. Kvartet izvodi četvoroglasne, pretežno a cappella (bez pratnje) kompozicije. Sastoji se od prvog i drugog soprana (Tatjana i Vilma), i prvog i drugog alta, a to smo Aniko i ja – dodaje Zorica Kozlovački.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM