• KUD „Bećarac“ iz Novog Bečeja imao zapažen nastup u Rumuniji

    KUD „Bećarac“ iz Novog Bečeja i u novoj sezoni nastupa na različitim festivalima u zemlji i inostranstvu. Novobečejci su nedavno imali zapaženo gostovanje na manifestaciji „Pasuljijada“, koja se održava u rumunskom selu Radimna.   – Reč je o takmičenju u kuvanju pasulja, a folklor je tu da uveliča i upotpuni program. Učestvovalo je 14 kulturno-umetničkih […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KUD „Bećarac“ iz Novog Bečeja imao zapažen nastup u Rumuniji

    KUD „Bećarac“ iz Novog Bečeja i u novoj sezoni nastupa na različitim festivalima u zemlji i inostranstvu. Novobečejci su nedavno imali zapaženo gostovanje na manifestaciji „Pasuljijada“, koja se održava u rumunskom selu Radimna.

     

    – Reč je o takmičenju u kuvanju pasulja, a folklor je tu da uveliča i upotpuni program. Učestvovalo je 14 kulturno-umetničkih društava iz Srbije i Rumunije, a mi smo izveli igre iz Vladičinog Hana. Pre početka folklornog koncerta, upriličen je defile, a potom su se predstavile sve folklorne grupe. Inače, nama je ovo peta godina kako učestvujemo na toj manifestaciji, a poznanstvo sa organizatorima smo stekli preko društvenih mreža – priča za portal zrenjaninski.com predsednik i koreorgaf KUD „Bećarac“ Jovan Sudarski.

     

    PROČITAJTE JOŠ: KUD „Jovan Aćimac“ u Bugarskoj nagrađen gromoglasnim aplauzom

     

    Prema njegovim rečima, bila je ovo još jedna prilika da se spoji lepo i korisno i da se prilikom posete susednoj republici obiđe i nekoliko znamenitosti.

     

    – Do sada smo se predstavljali na raznim manifestacijama, kako lokalnim, tako i van novobečejske opštine. Samo tokom ove godine smo posetili Vrnjačku banju, Zvornik, Kruševac, Ravno Selo, Pivnice, Despotovo, Bočar, Kumane, Čenej, Beograd… Sem toga, bili smo i gosti u popularnim TV emisijama, kao što su „Šarenica“, „Prelo u našem sokaku“ i „Kulturista“ – navodi Sudarski, koji se folklorom bavi već jedanaest godina.

     

     

    KUD „Bećarac“ broji oko 70 članova

     

    Kulturno-umetničko društvo „Bećarac“ je osnovano 12. jula 2003. godine, baš na Petrovdan. Osnovali su ga nekadašnji igrači, a potekao je od ideje Olivere Olje Blažin.

     

    – Pretežno se bavimo folklorom, to jest igrom. Osim toga, na repertoaru imamo i prikaz običaja „Banatska rakija“. Naše društvo broji oko 70 članova, koji su podeljeni u četiri grupe – poletarci, pripremno-izvođački ansambl, izvođački ansambl i veteransko-rekreativni sastav. Predstavljamo se igrama iz Banata, Šumadije, Gornje Pčinje, Vladičinog Hana, Ponišavlja, Dimitrovgrada, Crne Trave i igrama iz Vlaškog kraja – objašnjava Jovan Sudarski.

     

    Članovima KUD-a „Bećarac“ sledi nastup u Republici Srpskoj, u Tesliću.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Možda ćemo u međuvremenu imati još neki manji nastup. A za kraj ove godine nam ostaje novogodišnji koncert sa dodelom paketića – dodaje Sudarski.

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. „PRAVE “ LALE, SA ŠAJKAČAMA I OPANCIMA, SA SAVIJENIM ŠILJCIMA!!!???
      PREKOR IZ ELEMIRA!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura