Društvo Vesti Zrenjanin

Portal Zrenjaninski na Vikipediji u okviru Vikiprojekta „Gradovi Vojvodine“

portal zrenjaninski na stranici vikipedija

Informativni portal Zrenjaninski uvršten je u Vikipediju, a stranica o našem portalu obrađena je u okviru Vikiprojekta „Gradovi Vojvodine“.

 

U pitanju je projekat Vikimedije Srbije, zamišljen da se u 2020. godini fotografišu i obrade teme i pojmovi vezani za gradove i sedišta opština na teritoriji Vojvodine, koji bi kroz nove i dopunom postojećih stranica bile objavljene na Vikipediji na srpskom jeziku.

 

– Realizacijom projekta promovisao bi se ukupan turistički, ekonomski, arhitektonski i kulturni potencijal gradova. To bi bilo učinjeno kroz 5.800 oslobođenih fotografija, razvrstanih po kategorijama na Ostavi, 2.900 postavljenih fotografija na postojećim i novim stranicama, kao i 300 novih stranica – kaže za portal zrenjaninski.com Darko Gajić, jedan od urednika Vikipedije na srpskom i vođa projekta.

 

Projekat „Gradovi Vojvodine“ je zamišljen da se, posetom i obilaskom gradova na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, kroz povećanje broja fotografija, dopunom i izradom novih stranica na Vikipediji na srpskom jeziku obuhvate građevine i trgovi sa arhitektonskim i spomeničkim nasleđem, manifestacije kulturnog i turističkog značaja, sportski objekti, industrijski objekti, ustanove kulture i obrazovanja, verski objekti svih konfesija…

 

– Fotografije i stranice bile bi razvrstane i kategorizovane po oblastima radi lakše pristupačnosti i pronalaženja – objašnjava Gajić.

 

Portal Zrenjaninski predstavljen je na OVOJ STRANICI.

 

Vikipedija je, da podsetimo, najveća slobodna onlajn enciklopedija koju svako može da uređuje. Vikimedija je neprofitna organizacija koja upravlja (rukovodi serverima) i pomaže razvoju projekata slobodnog znanja kao što su Vikipedija, Vikimedijina ostava, Vikiknjige, Vikicitat, Vikiizvornik, Vikiverzitet itd. Zadužbina Vikimedija ima lokalne ogranke širom sveta koji podržavaju ciljeve Zadužbine. Vikimedija Srbije je zvanični ogranak Zadužbine Vikimedija u našoj zemlji. Više o tome možete PROČITATI OVDE.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.