• Konkurs za esej o 1300 kaplara, sećanje na epske junake srpske vojske

    Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanin, u saradnji sa Gradskom narodnom bibliotekom „Žarko Zrenjanin“, i uz podršku Grada, raspisala je konkurs za esej na temu „1300 kaplara“. Konkurs je namenjen srednjoškolcima, posebno onima koje zanima istorija srpskog naroda iz najtežeg perioda Prvog svetskog rata.   – Konkurs je raspisan povodom 100 godina od osnivanja Saveza oficira […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Konkurs za esej o 1300 kaplara, sećanje na epske junake srpske vojske

    Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanin, u saradnji sa Gradskom narodnom bibliotekom „Žarko Zrenjanin“, i uz podršku Grada, raspisala je konkurs za esej na temu „1300 kaplara“. Konkurs je namenjen srednjoškolcima, posebno onima koje zanima istorija srpskog naroda iz najtežeg perioda Prvog svetskog rata.

     

    – Konkurs je raspisan povodom 100 godina od osnivanja Saveza oficira i ratnika. Taj savez je preteča Organizacije rezervnih vojnih starešina. Svih 1300 kaplara je prošlo svojevrsnu školu rezervnih oficira u Skoplju. Nakon toga su se stavili u službu otadžbine. Učestvovali su u najtežim bitkama i pokazali ogroman patriotizam. Iako su bili srednjoškolci i studenti, odazvali su se pozivu vojne komande i branili su Srbiju – kaže predsednica Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanin Tanja Dulović.

     

    Pročitajte još: Časopis „Ulaznica“ i biblioteka „Žarko Zrenjanin“ raspisali književni konkurs

     

    Direktor zrenjaninske biblioteke Milan Bjelogrlić je poručio da ne smemo dozvoliti da se reč patriotizam izgovara sa stidom.

     

    – Sto godina smo ćutali o njihovim zaslugama, a sada je potrebno da sve generacije saznaju o velikih 1300 kaplara. U njihovim redovima je bilo sinova funkcionera, ministara, književnika. Oni su epska priča našeg naroda i biblioteka nije imala dilemu kada je pozvana da učestvuje u jednom ovakvom projektu kojim se čuva sećanje na te ljude – dodao je Bjelogrlić.

     

    Konkurs je otvoren do 6. septembra, a jedan učenik može poslati jedan rad dužine do 2.500 reči na adresu biblioteke. Svečana dodela nagrada za tri najuspešnija autora i mentora biće održana na akademiji povodom 15. septembra, Dana Organizacije rezervnih vojnih starešina Srbije.

     

    konkurs 1300 kaplara

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura