Kultura Vesti Zrenjanin

KNJIGA ZA VIKEND: “Veliki gradovi kroz istoriju” kao obavezno štivo

veliki gradovi kroz istoriju

Situacija sa korona virusom u svetu i kod nas se ne smiruje. Nadležni apeluju da izbegavamo velike skupove i putovanja u inostranstvo. Ukoliko je to ikako moguće. A ako baš želite da se otisnete na neko novo putovanje, i to iz zadovoljstva i potpuno bezbedno, iz vašeg doma, preporučujemo vam knjigu „Veliki gradovi kroz istoriju“, u izdanju Lagune. Ova knjiga će vas provesti, ne samo kroz prostor, širom zemaljske kugle, nego i kroz vreme, od drevnog do modernog sveta.

 

Grupa eminentnih autora, među kojima se nalaze brojni istoričari i univerzitetski profesori, u knjizi koju je priredio Džon Džulijus Norič, predstavlja nam mnoge gradove. Od Uruka, za koji se smatra da je bio prvi grad na svetu, do modernog Njujorka ili Sidneja.

 

U knjizi od oko 400 strana predstavljeni su, između ostalih, Vavilon, Atina, Rim, Jerusalim, Bagdad… Na stranicama su se našli i Pariz, Krakov, Venecija, Lisabon, Istanbul, Peking, Prag… Ovde ćete moći da pročitate ponešto i o Amsterdamu, Meksiko Sitiju, Londonu, Stokholmu, Sankt Peterburgu, Moskvi, Budimpešti, Barseloni, Buenos Ajresu, Sao Paolu, Tokiju… I još mnogim drugim velikim svetskim gradovima.

 

Pravi portret naše civilizacije

 

Autori kroz kraće tekstove, sabrane u knjizi „Veliki gradovi kroz istoriju“, vodeći nas širom sveta, zapravo nas vode i kroz istoriju.

 

Kako kaže Džon Džulijus Norič, ova knjiga zaista se može smatrati radom iz istorije za one koji više vole da čitaju u tom svetlu. No, ona govori i o umetnosti i arhitekturi, o razmeni i trgovini, o putovanju i istraživanju, o ekonomiji i planiranju. Iznad svega, ona je o ljudima. Kako rade i kako se zabavljaju, kako poštuju božanstva i kako su, kroz vekove, rešavali najveći od svih socijalnih problema – kako živeti zajedno u velikoj blizini. A opet u harmoniji i slozi.

 

Ova knjiga je pravi portret naše civilizacije. I zaista svako od nas treba da je ima u svojoj kućnoj biblioteci. Uzmite knjigu u ruke i – srećan put!

 

Pročitajte još: KNJIGA ZA VIKEND: „Pertle“ će vas navesti da se zamislite nad životom

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM