Kultura Vesti Zrenjanin

KNJIGA ZA VIKEND: „Veliki Getsbi“ je roman kojem se rado vraćamo

veliki getsbi

Kad kažeš „Veliki Getsbi“ onim starijima asocijacija je Robert Redford. Mlađima, Leonardo Di Kaprio. Jer, čuvenog Getsbija većina je upoznala preko filma.

 

Možda je sada vreme da Getsbija upoznate onako kako ga je zamislio njegov autor Frensis Skot Ficdžerald. Dakle, knjigu u ruke, jer baš je pravo štivo za ove dane.

 

U romanu „Veliki Getsbi“ Ficdžerald nas vodi u 20. godine prošlog veka. Tih godina, a nakon svetske apokalipse, pa i španskog gripa, oni kojima je to zbog bogatstva moguće, pitaju se u čemu je smisao života. Oni siromašni jedva preživljavaju.

 

Bogati imaju sve, ali ne znaju šta će sa tim. Žive izolovano, na ostrvima samo za njih predviđenim, zabavljaju se do iznemoglosti, ali im nije zabavno. Žene se i udaju, ali se ne vole. I kad pokušaju da zavole, to im baš ne polazi za rukom.

 

Ne znaju ni kako dalje, ni kuda dalje.

 

Književni znalci ispisali su redove i redove analizirajući Ficdžeralda i Getsbija. To se lako može naći, pa koga interesuje neka pročita.

 

A koga interesuje vrhunska rečenica, vrhunska veština građenja atmosfere, koja tako podseća na onu u kojoj smo doskora živeli, a delom i na ovu u kojoj sada živimo, neka čita „Velikog Getsbija“.

 

Ako ste gledali film, ne smeta. Samo ćete, dok čitate, ispred sebe videti likove Roberta Redforda i Mie Farou, ili Leonarda Di Kaprija i Keri Maligan.

 

Jer, nijedan film ne može biti Frensis Skot Ficdžerald.

 

Pročitajte još: KNJIGA ZA VIKEND: Neka vas na jezero Komo odvede Srđan Valjarević

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM