Kultura Vesti Zrenjanin

KNJIGA ZA VIKEND: “Skandal veka” i drugi tekstovi iz pera nobelovca

skandal veka

Zahvaljujući izdavačkoj kući “Laguna”, koja je objavila knjigu “Skandal veka”, čitaoci u Srbiji imaju priliku da pročitaju tačno pedeset tekstova iz pera kolumbijskog nobelovca Gabrijela Garsije Markesa.

 

Ovi tekstovi objavljeni su u novinama i časopisima između 1950. i 1984. godine. Kroz njih, čitalac će imati priliku da spozna koliko vrstan novinar je bio Markes. Jer, i on sam je često ponavljao da je novinarstvo “najbolje zanimanje na svetu” i da sebe smatra pre novinarom nego piscem.

 

A da je i jedno i drugo, u najboljem smislu te reči, potvrđuju tekstovi sabrani u knjizi “Skandal veka”. Među tekstovima su novinske beleške, kolumne, komentari, hronike, reportaže, lični pogledi i profili. Gabo, kako ga od milja zove ceo hispanski svet, donosi nam i kriminalističku priču iz Rima, objavljenu u više nastavaka u listu “El Espektador” iz Bogote. U tom tekstu, Garsija Markes prati smrt mlade Italijanke Vilme Montezi, za koju se isprva mislilo da je počinila samoubistvo. Međutim, kako se klupko odmotava, saznajemo da je u pitanju ubistvo u koje je, najverovatnije, umešana elita zemlje.

 

Gabo nam predstavlja još zanimljivih priča iz Južne Amerike, ali i Evrope, u kojoj je je proveo dve i po godine, kao lutajući dopisnik “El Espektadora”, krećući se po Francuskoj, Italiji, Mađarskoj…

 

S njim se, između korica ove knjige, na vrlo poseban način bavimo i književnošću, književnicima i kritičarima. Najzad, dobijamo neverovatnu priliku da pročitamo začetke romana “Sto godina samoće”, kao i da prepoznamo klicu njegovog govora povodom dodele Nobelove nagrade.

 

Sve u svemu, knjiga “Skandal veka” zaslužuje da se nađe na policama vaše kućne biblioteke. I da joj se, s vremena na vreme, vratite.

 

Pročitajte još: KNJIGA ZA VIKEND: „Male uspomene“ iz pera velikog pisca

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM