Kultura Vesti Zrenjanin

KNJIGA ZA VIKEND: „Male uspomene“ iz pera velikog pisca

male uspomene

Zahvaljujući izdavačkoj kući „Laguna“ čitaoci u Srbiji imaju priliku da se upoznaju sa brojnim delima proslavljenog portugalskog pisca Žozea Saramaga, dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Jedna od knjiga prevedenih na srpski jezik je i „Male uspomene“.

 

Portugalski nobelovac u jednoj od svojih poslednjih knjiga sklapa nezaboravan mozaik uspomena na svoje detinjstvo. To vreme prolazilo je između Azinjage, sela gde je provodio leta kod dede i babe, i Lisabona, gde je živeo sa roditeljima.

 

Dok nas vodi kroz svoje detinjstvo, Žoze Saramago nam otkriva i neke manje poznate, a veoma zanimljive detalje o svom životu. Otkud mu prezime Saramago, koje u prevodu znači „divlja rotkva“? Zašto u matičnim knjigama piše da je rođen 18. novembra 1922. godine, a ne 16. novembra, što je pravi datum njegovog rođenja? Otkud njegov strah od pasa? A otkud opčinjenost konjima? Na ta, kao i na mnoga druga pitanja, dobićemo odgovore čitajući knjigu „Male uspomene“. Knjigu punu aforističkih misli i životne mudrosti.

 

Neka te uvek vodi ono dete koje si nekada bio

 

Vraćajući se u detinjstvo, prisećajući se strahova jednog dečaka, zabluda i nadanja, Saramago kao da sledi moto s početka knjige. Taj moto glasi: „Neka te uvek vodi ono dete koje si nekada bio“.

 

Evo za kraj ove književne preporuke jedno poglavlje iz knjige koje će razumeti svi oni stariji.

 

„Ne znam kako bi današnja deca to shvatila, ali u ta davna vremena, u našim detinjstvima, vreme smo doživljavali kao nešto sastavljeno od određene vrste sati, onih sporih, lenjih, beskrajnih. Tek posle nekoliko godina počeli smo da shvatamo neminovnost da svaki sat sadrži samo šezdeset minuta, a još nešto kasnije, saznali smo da se svaki minut, bez izuzetka, završava nakon šezdeset sekundi…“

 

Otisnite se na put u Portugaliju, u neko davnašnje vreme. Jer, svaki minut, koji se završava nakon šezdeset sekundi, biće pametno utrošen između korica ove knjige.

 

Pročitajte još: KNJIGA ZA VIKEND: Krimi roman „Samo ubistvo“ čita se u jednom dahu

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM