• Knjiga za vikend: Roman „Burna vremena“ otkriva kako laž menja istoriju

    Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, peruanski pisac Mario Vargas Ljosa, u poznim stvaralačkim godinama napisao je zasigurno jedan od svojih najboljih romana – „Burna vremena“.   Roman „Burna vremena“ govori o odnosimo Istoka i Zapada, interesima velikih sila i kompanija, čija je radnja smeštena u Gvatemalu. Što više odmičete u čitanju knjige, više ćete shvatati […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Knjiga za vikend: Roman „Burna vremena“ otkriva kako laž menja istoriju

    Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, peruanski pisac Mario Vargas Ljosa, u poznim stvaralačkim godinama napisao je zasigurno jedan od svojih najboljih romana – „Burna vremena“.

     

    Roman „Burna vremena“ govori o odnosimo Istoka i Zapada, interesima velikih sila i kompanija, čija je radnja smeštena u Gvatemalu. Što više odmičete u čitanju knjige, više ćete shvatati da sve ono što se nalazi između njenih korica zapravo može da ima veze i sa nama. Iako se dešava u dalekoj Latinskoj Americi.

     

    Na početku upoznajemo američku kompaniju „Junajted frut“. Ona će kasnije, preko američkih službi i kroz razne laži, a da bi zaštitila svoje poslovne interese, menjati istoriju na tlu Gvatemale. Američki ambasadori će se uplitati u unutarpolitička pitanja, učestvovati u svrgavanju državnika i postavljanju drugih…

     

    Zatim upoznajemo i pukovnika Karlosa Kastilja Armasa. On je 1954. godine, uz finansijsku i logističku pomoć Sjedinjenih Američkih Država, izveo vojni udar. Upoznajemo i Hakoba Arbensa, do tog trenutka predsednika Gvatemale, koji je sprečen da sprovede agrarnu reformu. Sve uz lažne optužbe da radi za interese Sovjetskog Saveza.

     

    Istorijske ličnosti kao književni likovi

     

    „Zar je to bila demokratija koju su Ameri želeli u Latinskoj Americi? To li je demokratija koju je Ruzvelt u svojim govorima proklamovao kao „dobrosusedske odnose“ sa Latinskom Amerikom? Vojna diktatura u službi šačice latifundista i velikih američkih preduzeća? Zar su zato „sulfati“ bombardovali grad Gvatemalu i pobili i ranili desetine nedužnih“, pita se jedan od junaka ovog izvrsnog romana, koji je predstavljen kao „roman o laži koja je promenila istoriju“.

     

    Ne hajući da se zameri političkim moćnicima, Mario Vargas Ljosa je, vešto pretvarajući istorijske ličnosti, kao što su Kastiljo Armas i Hakobo Arbens, u književne likove, napisao roman koji gotovo proročki upozorava na ono što nas čeka ako podlegnemo populizmu, medijskoj manipulaciji, mačizmu, autoritarnosti i reciklaži prevaziđenih političkih rešenja.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Knjiga za vikend: Saznajte šta nam svako telo govori

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura