• Knjiga za vikend: Pogledi na Latinsku Ameriku u knjizi „Sablje i utopije“

    Ukoliko želite bolje da upoznate Latinsku Ameriku, onda je knjiga „Sablje i utopije“, peruanskog nobelovca Marija Vargasa Ljose, a u izdanju Lagune, pravo štivo za vas.   Vargas Ljosa je jedan od najboljih poznavalaca latinoameričke kulture i politike. Iako njegovi stavovi nisu uvek bili isti, u tekstovima koje je u knjizi „Sablje i utopije“ sabrao […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Knjiga za vikend: Pogledi na Latinsku Ameriku u knjizi „Sablje i utopije“

    Ukoliko želite bolje da upoznate Latinsku Ameriku, onda je knjiga „Sablje i utopije“, peruanskog nobelovca Marija Vargasa Ljose, a u izdanju Lagune, pravo štivo za vas.

     

    Vargas Ljosa je jedan od najboljih poznavalaca latinoameričke kulture i politike. Iako njegovi stavovi nisu uvek bili isti, u tekstovima koje je u knjizi „Sablje i utopije“ sabrao Karlos Granes, saznajemo kako je došao do toga da brani liberalna politička načela i napada Kastrovu Kubu. Kroz otvorena pisma upućivao je kritike diktatorima, u pojedinim tekstovima je opisivao susrete sa političarima i državnicima…

     

    Knjiga je podeljena na pet poglavlja, od kojih su prva četiri posvećena političkim zbivanjima. „Pošast autoritarizma“, „Sjaj i beda revolucija“, „Prepreke razvoja: Nacionalizam, populizam, indihenizam, korupcija“ i „Odbrana demokratije i liberalizma“, nazivi su prva četiri poglavlja. U petom, nazvanom „Korist od nerealnosti: Latinoamerička umetnost i književnost“, Mario Vargas Ljosa se bavi umetnošću i umetnicima. Neki od njih su Hose Lesama Lima, Gabrijel Garsija Markes, Hulio Kortasar i Frida Kalo.

     

    Bez obzira da li je posmatrate iz političke ili umetničke vizure, ovo je knjiga koju vredi pročitati da bi se razumela istorija savremene Latinske Amerike. Jer, kako je to dobro primetio „New York Times“, Vargas Ljosa nam je dao jedan od najboljih rezimea današnjice. A vi, čitajući ovu knjigu, pokušajte da nađete sličnosti sa našom novijom istorijom.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Knjiga za vikend: Agata Kristi nas vešto vodi kroz godine i doživljaje

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura